Додик остана без подкрепата на босненския сръбски парламент, решенията на босненското Председателство влизат в сила

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик не успя да блокира решенията на босненското Председателство, след като снощи опозицията в парламента на Република Сръбска отхвърли ветото, което той наложи на договорите и решенията, за които държавното ръководство разговаря миналата седмица, съобщават босненските медии.

Депутатите от опозиционните Сръбска демократическа партия и Партия за демократичен напредък напуснаха заседанието на босненския сръбски парламент, след като Додик ги обиди от парламентарната трибуна, наричайки ги "предатели".
Опозицията на свой ред го обвини, че той и членове на неговото семейство са ограбили Република Сръбска под претекст, че се борят за националните интереси.
Заради бойкота на двете най-големи опозиционни партии не бе осигурено необходимото мнозинство от две трети, за да бъде потвърдено ветото на Додик върху предложените решения от Председателството и те автоматично влязоха в сила, независимо от неговата съпротива.
Призовавайки за защита на националните интереси, Додик се опитва да блокира работата на Председателството на Босна и Херцеговина, което е част от стратегията му да направи невъзможно функционирането на държавните органи, отбелязват наблюдатели.
Така той първо се опита да отмени решението за промените в Наказателния кодекс на Босна и Херцеговина, приети от бившия върховен международен представител в страната Валентин Инцко, и отказва да санкционира отричането на военните престъпления.
След срещата си със сръбския президент Александър Вучич миналата седмица Додик реши да промени условията за деблокиране на работата на държавните органи, а сега иска да се отменят някои от решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които според него са спорни, защото навлизали в правата на Република Сръбска.
Додик, който е сръбският член на босненското Председателство, заяви миналия месец, че Република Сръбска ще се оттегли от въоръжените сили, висшия съдебен и прокурорски съвет и данъчната администрация на Босна и Херцеговина. Трите институции са ключовите стълбове на съвместната сигурност, върховенство на закона и икономическа система на Босна и Херцеговина. Додик изрази и увереност, че през 2030 г. Република Сръбска ще бъде независима държава.

Подобни статии

 • Балканите - във фокуса на Ердоган

  Балканите - във фокуса на Ердоган

  Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

  101
 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  104
 • Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че няма да се кандидатира за президент на Сърбия на предстоящите избори, тъй като смята, че това би застрашило възможността от победа на актуалния президент Александър Вучич в първия кръг от изборите, съобщи агенция Бета.

  106