Дойче бан постигна споразумение за заплатите с локомотивните машинисти

Германският железопътен оператор Дойче бан (Deutsche Bahn) постигна споразумение за заплатите с локомотивните машинисти, слагайки край на три стачни акции през последните седмици, предадоха световните агенции.

Дойче бан и синдикатът на машинистите Ге Де Ел (GDL) съобщиха на пресконференция в Берлин, че спорът за заплатите е решен и нови стачки няма да има.

Синдикатът настояваше за увеличение на заплатите с 3,3 на сто в продължение на 28 месеца и еднократно плащане от 600 евро през 2021 година заради пандемията. Компанията предлагаше увеличението на заплатите да стане за 36 месеца, а еднократната премия да бъде 400 евро.

Ръководителят на синдиката Клаус Везелски съобщи пред журналисти, че компромисът предвижда заплатите да бъдат повишени с 1,5 на сто до края на годината, а до март 2023 година - с 3,3 на сто. Ковид премията ще бъде между 400 и 600 евро в зависимост от договора.

Ге Де Ел организира стачки от по няколко дни три пъти през август и септември, което засегна всекидневните пътувания и заминаванията в отпуск през лятото.

Подобни статии