Домашен алкохол? Да си го пием вкъщи

Над 50 на сто от алкохола, който се произведжа у нас, е нелегален. Това обяви председателят на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски пред БНР.

Според него нелицензираните производители не отговарят на елементарни хигиени стандарти, което е изключително сериозен проблем в условията на пандемия (виж тук)

Въпросът обаче е какво разбираме под нелегален алкохол. Дали ракията на дядо поп, който митничарите спипаха преди години да вари безакцизно в двора на манастира, е нелегална? Или трябва да се има предвид алкохолът, бълван от криминални цехове, който наподобява нещо подобно на ракия, джин или уиски? Тези последните със сигурност трябва да имат близки срещи с правоохранителните органи.

Чичо от село обаче отдавна е надхитрил институциите. Сигурно една съвсем малка част от събраното грозде минава през селските казани и стриктно се отчита, та да се обложи произведената от него ракия с акциз. Във всеки двор или мазе има поне по един казан, който всяка есен заработва на бързи обороти, за да може стопанинът да се зареди с домашен алкохол поне до следващата реколта. Същото важи и за домашното вино в бидони. Дори в сайта бг-мамма примерни съпруги си разменят съвети как може да се прави вино на балкона.

Традицията за производство на домашен алкохол е дълбоко вкоренена в манталитета на българина. За него да посегне някой на виното в бидони или на казана му за ракия е почти равнозначно на това да му конфискува зелето в кацата на балкона. Направата на домашен алкохол не е само за да се гони евтиното. Това е цяла философия. В този процес има голяма доза удоволствие, та дори съревнование със съседа чия ракия е по-пивка. Рецептите и тънкостите се предават от баща на син. Дори Брюксел не успя да отнеме домашната ракия на българина. Само успя да я обложи с акциз с намалена наполовина ставка и да я вкара в някаква регулация, която обаче често си остава на хартия.

Друг е въпросът ако този алкохол отива на пазара за продажба. Не само че се заобикалят законовите разпоредби. Този алкохол може да бъде и опасен. Не е нужно да си маркетингов спец, за да знаеш, че етикетът „домашно“ продава. Много често обаче не знаем какво точно купуваме, защото гаражният производител не дава никаква гаранция. Така, стремейки се да гоним евтиното и уж домашното, може да пострадаме доста сериозно.

Подобни статии