Домати и краставици поевтиняха в кризата

Чесънът и джинджифилът удариха ценовия таван

Доматите поевтиняха покрай кризата, докато чесънът и джинджифилът удариха ценовия таван

Само доматите и краставиците са поевтинели след въвеждането на извънредното положение заради коронавируса, а при почти всички останали плодове и зеленчуци има поскъпване.

Това показва проучване на Института за социални и синдикални изследвания за динамиката на цените на 31 хранителни и нехранителни стоки в 26 областни центрове, оповестено от КНСБ. Значително по-драстично поскъпване се наблюдава при плодовете. От началото на март цената на ябълките се е увеличила средно с 32,5%, на лимоните - с 46,2%, на портокалите - до 25 на сто.

Причината е сезонният фактор, но този ускорен тренд не излиза извън обичайните параметри. При зеленчуците тенденциите са разнопосочни и се обуславят също от сезонния характер на продуктите. Спад от 3,5% има при цената на доматите, както и при краставиците с 15,2 на сто. На другия полюс е джиндифилът с рекордния ръст от 100,7%, следван от поскъпването на чесъна с 46,1%. През май цените на джинжифила и на чесъна се задържат на нивата от април, когато достигнаха рекордно високи стойности без достатъчно обоснована аргументация за това нарастване, посочват от КНСБ.

Подобни статии