Донков е новият Дебелянов

Калин Донков е лауреатът на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за 2021 г.

Това е най-високото отличие в съвременната българска поезия и се присъжда за цялостен принос. Носители на наградата досега са Иван Динков, Валери Петров, Недялко Йорданов, Георги Константинов, Ивайло Диманов, Маргарита Петкова и др. Поетът получи наградата си на 15 август вечерта в къщата музей „Димчо Дебелянов“ – пластика (копие на статуята-паметник „Майка“ на проф. Иван Лазаров), диплом и парична сума. Наградният фонд се осигурява от община Копривщица, Дирекция на музеите – Копривщица и дарители.

На церемонията бе представен и филмът на режисьора Мариан Марианов „Последният път към дома“, който разказва историята за пренасянето на тленните останки на поета Димчо Дебелянов от Демир Хисар до Копривщица след новината за заличаването на гроба му.

Подобни статии

 • Поетесата Теа Монева: Светът е едно голямо стихотворение, в което живеем

  Поетесата Теа Монева: Светът е едно голямо стихотворение, в което живеем

  "Всяко едно стихотворение е отделна галактика. За да построиш обща вселена, трябва да откриеш научните закони между отделните галактики, да ги накараш да си общуват помежду си", казва в интервю за БТА младата поетеса Теа Монева. Стихосбирката й "Преводачът на света" е последната книга, редактирана от напусналия ни наскоро литературовед Марин Бодаков (1971-2021). "Щом светът е едно голямо стихотворение, то няма как поетите наистина да ни напускат", споделя Теа. Тя е родена във Варна на 18 април 1994 година. Средното си образование завършва в Първа езикова гимназия в морския град, а след това следва фармация в Мюнхенския университет "Лудвиг-Максимилиан". През 2021 издава дебютната си стихосбирка "Преводачът на света". Нейни стихове са намирали място в различни онлайн и печатни издания, освен това са били отличавани в различни поетични конкурси, сред които "Веселин Ханчев" и "Биньо Иванов". Пред БТА Теа Монева разказва за поезията, за връзката между литературата и науката, за изкуството и живота извън родината.

  132
 • Националната библиотека притежава две от най-емблематичните произведения на поета Низами Ганджеви

  Националната библиотека притежава две от най-емблематичните произведения на поета Низами Ганджеви

  Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ) притежава две от най-емблематичните произведения на поета Низами Ганджеви, предоставени по международен книгообмен от Националната библиотека на Азербайджан, съобщават от НБКМ.

  157
 • Спомен за Петя

  Спомен за Петя

  В търсене на най-синьото вълшебство

  Ей я, на. Синя книга с меки, оръфани корици. Едното й ъгълче е подгънато, лежи си небрежно на леглото ми, а не помня да я съм я оставял там. „Най-синьото вълшебство“ и някакво женско име на корицата. Хлапашка драсканица с жълт молив също.

  442