Донна Бамбина

Как малката Франческа Ривели се превърна в неостаряващия секссимвол Орнела Мути

Снимка: ЕПА/БГНЕС Орнела Мути

Кастингът за главната роля във филма на Дамиано Дамиани „Най-красивата жена” е в разгара си, когато вниманието на известния режисьор е привлечено от невероятна красавица, застанала малко встрани. Режисьорът й маха с ръка да дойде по-близо. „Всъщност, аз само придружавам сестра си”, заявява скромно девойката. Но Дамиано е непреклонен - той е намерил главната си героиня и не иска повече приказки. Има само една дребна подробност.

Името на звездата, която ще изгрее на кинонебосвода е твърде обикновено, а и вече има актриса с фамилията Ривели. Необходимо е нещо звучно, запомнящо се и същевременно изящно. Нещо от рода на Орнела. Точно така! Орнела Мути звучи съвсем като звезда. От този момент Франческа Ривели потъва в забрава.
Дядото и бабата на Франческа са от Ленинград, но емигрират в Естония. Тяхната дъщеря пък се влюбва и се омъжва за лекар италианец. Така на бял свят се появяват две прекрасни момичета - Франческа и Клаудия, но с напълно противоположни характери. Клаудия е прилежна, стеснителна и скромна. Сестра є е палава и самоуверена. Съдбата решава да лиши рано двете момичета от баща. Всяка от тях се справя посвоему. Клаудия заляга над учебниците, а Франческа позира без всякакъв свян гола в художествено училище, след като е излъгала, че е на 17. Снима се в евино облекло и в списания. Когато я упрекват за това, тя заявява: „По-добре да се снимам гола, отколкото да мизерствам”.
Моментът, в който решава да придружи сестра си на кастинга се оказва повратен в нейния живот. След филма се появяват и първите почитатели, както и покани от други известни режисьори.
Партньор в първия филм на Орнела става младият Алесио Орано - блян за всички италиански ученички, който се влюбва в партньорката си, но тя не му обръща никакво внимание. Работата е там, че тя си пада по друг. А той се оказва семеен и подло се измъква, когато тя му съобщава, че е бременна от него. Плод на тази несподелена любов е Найк. След година младата майка приема предложението на настойчивия Орано и осигурява баща за дъщеря си. И ако Алесио е типичният италиански татко, който бди над детето си, то Орнела изобщо не е толкова всеотдайна майка. Повече я интересуват снимките при Марко Ферери. Филмът „Последната жена” става препъникамък в отношенията на Мути и Орано. Орнела преценява, че съпругът й вече е препятствие за нейната кариера и му заявява, че желае да се разделят. Всъщност истинската причина е, че Ферери е обърнал внимание на младата съблазнителка, без да влага обаче нищо сериозно. Така бракът на Орнела Мути се разпада заради една епизодична връзка. След това вече актрисата не отказва покани за участия. Графикът є е твърде натоварен и в него няма място за нейната дъщеря, която е захвърлена на грижите на бабата. Орнела не е придирчива и не капризничи, когато є предлагат сцени, в които да играе съблечена. Голите снимки на Мути се появяват във всички еротични списания в Италия. Най-желаната жена от италианския „Плейбой” е наричана Донна Бамбина - или жената дете. Тя е невинна и порочна, недостъпна и желана.

Орнела Мути има своя теория за успеха си: „Може би причината беше в това, че преди мен в италианското кино почти не се събличаха. Аз не исках да шокирам или смущавам никого. Откровено казано, не обичам голите сцени в киното. Но винаги се снимам в тях сама, без дубльори, защото дубльорката никога няма да направи това, което може да направи актрисата.
Във филма „Последната жена” Орнела Мути играе с Жерар Депардийо, а през 1978 г. на екрана излиза много популярният филм „Първата любов”. След година Мути заминава за СССР, за да се снима във филма „Животът е прекрасен”, а няколко месеца по-късно се запознава с Адриано Челентано на снимачната площадка на „Укротяване на опърничавия”. Кариерата є става все по-зашеметяваща.
Разбира се, снимките с Челентано водят и до друг вид контакти. От това също не произлиза нищо сериозно.
Затова пък италианският продуцент и бизнесмен Федерико Факинети е упорит в ухажването и успява да склони Муни да заживеят заедно. Скоро става ясно, че актрисата отново е бременна. Мути иска да се откаже от снимките, но режисьорът е категоричен: „Ще те снимам бременна и това ще е истински скандал”. Ефектът наистина е постигнат и по време на снимките Орнела показва на целия свят новородената си дъщеря. А щастливият татко Факинети примира от възторг.
След втората дъщеря се появява и синът на Орнела. По време на кръщенето му Факинети предлага на актрисата брак и след 10 години съвместен живот двамата се женят. Но уви, щастието не трае дълго. Федерико е арестуван по обвинение в разхищение на средства на акционери, а и се разбира, че поддържа паралелна връзка с друга жена. Точно тогава Найк обявява на майка си, че е бременна и ще ражда без баща. Орнела понася всички удари на съдбата достойно - тя събира средства, за да изкара мъжа си от затвора, а след това подава молба за развод. Приема дъщеря си и внучката си под своето крило, като вини за поведението на дъщеря си единствено себе си. Скоро и Найк намира добър заместител за баща на детето си.
Личният живот на самата Орнела също влиза в релси. В края на 90-те години тя се омъжва за най-известния пластичен хирург в Италия - Стефано Пиколо, който е по-млад от нея с 10 години. Актрисата обаче не се притеснява ни най-малко от разликата във възрастта: „Когато Стефано е с мен, ми се струва, че никога няма да остарея!”.
Бракът не е в състояние да задържи актрисата на едно място. Тя продължава да се разхожда между снимачните площадки в Италия, Германия, Франция, Испания и САЩ. Сред многобройните си кинонагради Мути подрежда и званието „Най-секси баба на планетата”. И ненапразно - на 52 години Орнела Мути се съблича отново, за да покаже на света, че годините изобщо не й се отразяват.

„Не ми харесва да слушам каква красавица съм била на трийсет - казва актрисата. Тогава снимах по три филма на година и изобщо не бях във възторг от отражението си в огледалото. Сега е различно. Възрастта ми подари възможността да се наслаждавам на тишината и да осъзнавам ясно всичко, което се случва край мен. Няма да рискувам да говоря за щастие, но в душата ми определено има хармония.
В този брак Орнела прекарва 10 прекрасни години, като за това време тя не само успява да се снима в множество филми, но и да си купи лозя в Тоскана и да започне производството на собствено вино. Раздялата с Пиколо е мирна и спокойна - просто любовта си е отишла вече и няма смисъл да поддържат илюзията за пред хората.
Орнела се задържа само половин година. Следващият є избраник е френският милиардер Фабрис Керерве. Покрай него се увлича по бижутерството и пуска няколко линии собствени украшения.
И до ден-днешен актрисата е считана за една от най-красивите жени на света. „Всичко може да се съчетае - споделя тя.­ - Да си актриса е чудесно, а да си майка - забележително. Децата са моето щастие и аз се отказах от много неща в професионален план заради тях, без да съм съжалявала когато и да било за това. Но и да съм сексапилна баба не е никак лошо, нали?".

Подобни статии