Доставките с дрон могат да се управляват през 5G мобилна мрежа, показаха експерти

Мобилният оператор А1 и Институтът за космически изследвания и технологии към БАН показаха пред журналисти днес възможностите на 5G технологията за управление на дронове и приложенията им в сферата на логистиката.

Мрежата 5G ULTRA беше използвана за доставката на модел от серията iPhone 13, която вече е на българския пазар.

Доставката бе направена с помощта на дрон, специално разработен от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той беше управляван през 5G ULTRA, за да се демонстрира на практика приложението на петото поколение мобилни мрежи при управлението на безпилотни летателни апарати. В случая дронът е предназначен за доставка на спешни малки пратки. Той е изработен основно от композитни материали, за да се сведе теглото му до минимум и да може да прелети над 30 км с едно зареждане на батериите.

"През 5G ULTRA можем да управляваме безпилотни летателни апарати на дълги разстояния, което е практически възможно само с бърза и надеждна мобилна мрежа, която осигурява надеждна комуникация с малко закъснение, супербърз широколентов мобилен достъп и масирана комуникация между машини. Те са от решаващо значение за сигурното и безопасно развитие на безпилотната авиация за граждански цели, както и за бъдещото приложение на 5G във всички сфери на индустрия 4.0", коментира по време на демонстрацията Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1 България.

5G мрежата на А1 използва честотна лента с широчина от 100 MHz на 3,6 GHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Така 5G ULTRA предлага гигабитови скорости на сваляне за разлика от 5G DSS решенията. При тях ресурсът между 4G и 5G е споделен и на практика не се предлагат особени предимства, тъй като скоростите в 5G DSS са съпоставими с тези в 4G, поясни Красимир Петров.

Подобни статии