ДПС и БСП поискаха оставката на Цвета Караянчева като председател на НС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от движението обясняват мотивите за исканата оставка.

ДПС и БСП внесоха искане за оставката на Цвета Караянчева като председател на НС в деловодството на парламента с 96 подписа. Това съобщиха от ДПС в парламента. 

По- рано от БСП заявиха, че внасят искането, а от ГЕРБ излязоха с декларация и застанаха зад шефката на парламента.

По повод искането за оставка на Караянчева ДПС е провело срещи с ГЕРБ, БСП и част от независимите депутати, уточни лидерът на ДПС. По думите на Карадайъ ГЕРБ са изразили съгласие с изложените мотиви. 

Той посочи още, че ДПС е посочило конкретни нарушения на Конституцията и законите на страната, и конкретни факти за неизпълнение на задълженията си като председател на НС. Карадайъ подчерта, че многобройните случаи, уронващи авторитета на институцията председател на парламента са известни на цялото общество.

Карадайъ посочи още, че ДПС има по- различни мотиви да поиска оставката на Караянчева въпреки че част от тях съвпадат с тези на БСП. Лидерът на ДПС изтъкна, че е нарушено законодателството на страната с неизпълнение на задължението за проверка за съвместимост с избраните от НС органи.

"Внесени сигнали за съвместимост и несъвместимост повече от година не са внесени за разглеждане в пленарна зала", посочи Карадайъ като мотив за исканата оставка.

Проектът за оставка на Караянчева ще бъде разгледан утре от депутатите. За да бъде гласувана оставката, трябва 50 процента от присъстващите депутати плюс един да гласуват "за" нейната оставка.

Подобни статии