ДПС предлага: Секции в болници да се откриват при най-малко 10 карантинирани

В болниците, в които са настанени за лечение лица с COVID-19, се образуват отделни избирателни секции за гласуване на избирателите, поставени под задължителна изолация, при наличие на не по-малко от 10 такива избиратели. Такива промени са внесли депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид между първо и второ четене на Закона за извънредното положение, с който трябва да се уреди как ще се гласува на предстоящите избори.

Вносителите предлагат избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, да гласуват с подвижни избирателни кутии.

Движението иска при произвеждане на насрочените на 4 април 2021 г. избори за народни представители броят на членовете на санкционна избирателна комисия извън и в страната да може да бъде не по-малко от трима, назначен при спазване изискванията на Изборния кодекс.

По време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, пък да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали.

От Движението предлагат министърът на здравеопазването, Главният държавен санитарен инспектор, Националният оперативен щаб и Националният ваксинационен щаб не по-късно от 60 дни преди изборния ден да приемат правила, с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес.

Министерският съвет пък да обезпечава изборния процес с всички необходими средства за гарантиране на мерките по приетите правила.

Предложенията на ДПС повтарят предложенията на ЦИК, след като от Комисията са имали възражения по текстовете приети на първо четене.

Подобни статии

 • Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС

  Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС

  Парламентът прие на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност /ДДС/. "За" гласуваха 120 депутати, "против" - 23, а четирима се въздържаха. Измененията са внесени от Министерския съвет и целят прецизиране на българското законодателство с правото на Европейския съюз.

  84
 • Предлагат за обсъждане проект на наредба за проверка за енергийната ефективност

  Предлагат за обсъждане проект на наредба за проверка за енергийната ефективност

  Министерството на енергетиката, съвместно с Министерството на регионалното развитие, предлагат за обществено обсъждане Проект на наредба за условията и реда за извършване на проверка за енергийна ефективност на отоплителните инсталации и инсталациите за комбинирано отопление и вентилация по чл. 50, ал. 1 и на климатичните инсталации по чл. 51, ал. 1, условията и реда за изготвянето на оценка на енергийните спестявания, както и условията и реда за създаване, поддържане и ползване на базата данни по чл. 52 от Закона за енергийната ефективност. Това става ясно от проекта на наредба, който е качен днес на страницата на енергийното ведомство.

  71
 • Две или повече висши училища да обучават съвместно студенти и докторанти чрез работа по проект се предлага в законопроект

  Две или повече висши училища да обучават съвместно студенти и докторанти чрез работа по проект се предлага в законопроект

  Две или повече висши училища да обучават студенти съвместно, както и да бъде въведен статут на т.нар. проектни докторанти. Това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, приет от Министерския съвет, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

  127