Древно съкровище изненада археолозите край Монтанско

Снимка: АПИ

Четири некропола и около 900 находки са открити до момента край село Синаговци при спасителни археологически проучвания по трасето на пътя Видин - Ружинци - Монтана. Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I в. пр. Хр - I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.), съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

Открити са и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антониите е управлявала Римската империя. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури - ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епоха. Регистрират се също вкопавания и пещи от периода I в. пр. Хр. - I в. сл. Хр. Археологическото проучване на обекта се изпълнява по график и се очаква да завърши до края на август т. г.

За големите пътни проекти археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН в момента извършват проучвания по трасето на автомагистрала „Хемус“ и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана.

През 2021 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на АПИ са предвидени близо 5 млн. лв.

Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на северния обходен път на Бургас.

Подобни статии