Дрогата Кристал избута амфетите и коката

Пласьори ограбват складове за промишлен коноп, обработват тревата с химии и я пласират

Дрогата „Кристал“ се търгува за 20 лв. на доза.

Дрогата „Кристал“, позната още като наркотика на бедните, избута амфетите и кокаина от пазара на наркотици. В момента дилъри буквално заливат големите градове с нея и пласират една доза за 20 лв. Това коментираха криминалисти пред „Телеграф“. По думите им пандемията от коронавирус е свила пазара с рекордните 25%. „В момента и китайското карго, чрез което се правят доставки на суровините, е силно затруднено. Това пречи на т.нар. готвачи да правят качествени амфетамини и повечето клиенти са се насочили към „Кристала“, обясниха разследващите.

„Кристал“ е метамфетамин. Той е от години на пазара, но сега употребата му бележи бум. Засечено е, че в момента този вид дрога, която едно време се е използвала като заместител на кокаина, върви ударно в столичните квартали „Младост“, „Дружба“, Студентски град, както и в някои от по-големите райони на Пловдив и Бургас. Дозата е под формата на кристал, но най-често се дестилира по модела на хероина и се инжектира с игла и спринцовка. Употребата му е изключително опасна, тъй като буквално изпържва мозъка, а повечето дилъри слагат вътре и различни смеси, които увреждат мозъчните клетки.
Химиците, които правят амфети, също са се видели в чудо, тъй като нямат достатъчно продукция за производство. Смесват какви ли не вещества, но качеството било ужасно. Вече има няколко случая в София, Перник и Пловдив на приети в болница млади хора, които едва не са умрели след употребата на непознат амфетамин.
Кристалът се приема по различни начини, може да се направи на прах и да се смърка, но поставен венозно, започва да действа на 5-та минута, разказаха лекари. Той освобождава т.нар. хормони на щастието - адреналин, норадреналин и допамин, което води до повишаване на самочувствието, а чувството за болка намалява. Хората, които го използват, обичайно не изпитват чувство на глад и жажда. Медици обаче споделят, че е добре да се знае, че кристалът може да е направен от различни съставки, сред които киселина от акумулатор, отрова за мишки, таблетки срещу грип, стрити стъкла и всякакви химикали, чийто произход разбива всеки орган от тялото.
Криминалисти разказаха още, че другата тенденция в последните няколко месеца е да се обират складове за промишлен коноп. Десетки фирми у нас го отглеждат, той е за износ и се използва в различни производства - като например за въжета, торби и т.н. В него няма активната съставка на наркотика. Това обаче не интересува дилърите, тъй като впоследствие те го обработват с различни химии и го превръщат в трева за пушене, но с изключително долнопробно качество. Пробутват цигарата за 10-15 лв. и на външен вид клиентите не можели да разберат, че всъщност ги мамят. „Имахме доста случаи на обрани складове. При един от ударите бяха отмъкнати близо 100 кг“, споделиха от МВР.

Подобни статии

 • Двама изнасилвачи във Велинград остават зад решетките, пребили с кол и умъртвили 42-годишен мъж

  Двама изнасилвачи във Велинград остават зад решетките, пребили с кол и умъртвили 42-годишен мъж

  Районният съд във Велинград остави в ареста двамата братя, изнасилили и причинили смъртта на 42-годишен мъж от курортния град. Така 22-годишният И.К. и неговият непълнолетен брат И.К., на 17 г., ще бъдат зад решетките.

  109
 • Апаши разбиват коли в София, крадат части, акумулатори и регистрационни номера

  Апаши разбиват коли в София, крадат части, акумулатори и регистрационни номера

  За зачестили кражби на регистрационни номера и части на автомобили, сигнализираха жители на столичния кв. „Захарна фабрика”. Потърпевши се оплакват, че колите им осъмвали с изтръгнати лайсни и решетки за броня, без акумулатори и катализатори. Апашите разбивали и странични стъкла, за да отмъкнат навигационни системи, предаде Нова тв.

  62
 • Джипът на Влади Горанов бил регистриран, преди да е произведен

  Джипът на Влади Горанов бил регистриран, преди да е произведен

  Случаят с джипа, с който в края на миналата година бившият финансов министър Владислав Горанов опита да напусне страната, съвсем не е така прост, както се опитаха да го изкарат. Колата е издирвана от Интерпол по искане на Русия и съвсем не е нова, както твърдеше той. По случая разследването в ГДНП е вече няколко тома - има установени странни факти. Засега данните показват, че колата е произведена август 2018, а регистрацията ѝ е от 1 януари 2018 г. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред журналисти след края на вътрешната комисия в парламента.

  154