Дронове инспектират спазва ли се вечерния час в Албания

Албания възприе високотехнологични методи за наблюдение на спазването на мерките срещу коронавируса, въведени от 15 март, използвайки дронове, които по-рано са били предназначени за откриване на ниви с канабис, предаде Ройтерс.

Бръмчащ полицейски дрон предупреждава пазаруващите в Тирана, че наближава полицейският час и трябва да се приберат у дома. Високи технологии се използват и за контрол дали се спазват разрешените 90 минути за излизане от дома.
"Технологията ни помага много при идентифицирането на хората, нарушаващи карантината. Тя дава прекрасни резултати", казва 23-годишната полицайка Катерина Монгули, която управлява един от двайсетината дрона, използвани в столицата Тирана.
По-рано през деня нейният дрон е предупредил с високоговорителя си хората, чакащи на опашка пред магазина, да стоят на разстояние един от друг, и е наредил на пешеходец да изчака полицейския патрул.
Всички граждани, с изключение на някои категории като шофьорите на камиони, могат да излизат само за 90 минути дневно, за да посетят магазини, аптеки или банки, и трябва да поискат разрешение онлайн.
Времето, което са избрали, се следи чрез правителствена база данни.
Досега в Албания има 518 потвърдени случая на заразени и 26 смъртни случая от Ковид-19.
Полицията е отнела около 1800 шофьорски книжки и е глобила около 7000 души по 10 000 леки /87 долара/ за нарушаване на разрешеното време за излизане.
Деветстотинграмовите дронове също помагат за спазването на полицейския час от 17 до 5 часа.
"Те могат да снимат хората дори през нощта с термокамерите си, а имат и нощни светлини", казва Монгули за Ройтерс.

Подобни статии