Дуда предложи конституционна забрана за гей двойки да осиновяват деца

Дни преди балотажа на президентските избори в Полша действащият президент Анджей Дуда обяви, че предлага промяна в конституцията, която да забранява на гей двойки да осиновяват деца, предаде ДПА.

Дуда е подписал вчера своето предложение, което ще бъде пратено в парламента. За да влезе в сила поправката, тя трябва да бъде одобрена с две трети мнозинство в Сейма, долната камара, и с абсолютно мнозинство в горната камара, Сената. При настоящото разположение на политическите сили в Полша тези условия трудно ще бъдат изпълнени, отбеляза ДПА.
Дуда се стреми към втори петгодишен мандат с консервативна кампания за опазването на семейните ценности и социалните разходи. Той се обявява против правото на членове на общността ЛГБТ да сключват помежду си бракове или граждански съюзи.
Негов съперник на балотажа в неделя е либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски. Той също се е обявявал срещу осиновяването от еднополови двойки, въпреки че е изказвал подкрепа за гей браковете.
Последните проучвания на общественото мнение сочат, че Дуда изпреварва с няколко пункта Тшасковски.

Подобни статии

 • Шест опозиционни партии в Унгария се обединиха срещу Орбан

  Шест опозиционни партии в Унгария се обединиха срещу Орбан

  Шестте основни унгарски опозиционни партии се ангажираха въпреки разногласията си да сформират съюз, за да победят премиера Виктор Орбан и неговата партия Фидес на следващите парламентарни избори, които ще бъдат през 2022 г., предаде Франс прес.

  67
 • Руски хакер похитил снимки на принц Хари и Меган

  Руски хакер похитил снимки на принц Хари и Меган

  Руски хакер може да стои зад похищението на сватбените снимки на британския принц Хари и на неговата съпруга Меган, твърдят авторите на новата книга за херцозите на Съсекс "Fiding Freedom" (Да откриеш свободата), съобщава БТА.

  72
 • Ще има ли руска военна помощ в Беларус?

  Ще има ли руска военна помощ в Беларус?

  Според няколко канала на Телеграм в уличните сблъсъци в Минск през нощта срещу вторник е участвал "руски спецназ", притекъл се на помощ на своите колеги. Информацията бързо бе опровергана - опозиционните структури в Беларус навярно добре схващат, че Александър Лукашенко засега явно няма нужда да иска силова помощ от източния си съсед.

  115