Дух обитава Нотр Дам

Уловиха феномена две лета след пожара в парижката катедрала

Парижката катедрала още се възстановява от пожара.

Френската катедрала „Нотр Дам“ („Парижката Света Богородица“) е средновековен католически храм, смятан от мнозина за шедьовър на готическата архитектура.

Вдигнат в чест на Дева Мария между XII и XIV век, днес той е посещаван от милиони туристи годишно. Гидовете им разясняват надълго и нашироко за новаторския нервюрен кръстат свод, огромните цветни розетни прозорци, за ненадминатата красота на фасадата или за древните портали, наречени на света Анна, на първия християнски мъченик св. Стефан и на Страшния съд. Всичко това е безкрайно интересно, но вече известно на по-любопитните парижани и тесните специалисти. Наскоро обаче един американски звуков артист засече нещо ново – един „дух, който обитава катедралата“. Става въпрос за рядък акустичен феномен, който кара най-голямата от десетте камбани да вибрира сякаш от само себе си, без никой да я бие.

Шумове

Едно от обясненията гласи, че това са шумове от града, които идват и се завихрят под огромната метална шапка.
„Това е физически факт – камбаната всъщност вибрира през цялото време, сякаш някакъв дух живее в „Нотр Дам“. Той не е мъртъв, а съвсем реален и жив“, разкри сензационно Бил Фонтана.
Той е поканен в парижката катедрала, за да възстанови аудиоинсталацията, унищожена при големия пожар там преди две лета. По време на инцидента от 2019 г. самата камбанария почти не е засегната. Както Фонтана обяснява, тя е била замърсена само с оловен прах, но камбаните й останали непокътнати. В момента те не функционират поради факта, че катедралата е в процес на ремонтни и възстановителни дейности.

Сензори

Докато е бил там през лятото, на американеца му хрумнала идеята да закачи за камбаните звукови сензори.
„През юли имах възможност да се изкача на камбанариите. Тогава получих и директен достъп до най-старата и най-голямата камбана, наричана Еманюел (Бог с нас). Сложих сензорите си, за да чуя какво се случва вътре. Тогава осъзнах, че чувам звук, който вероятно никой досега не е слушал. А той е много стар, защото звучи непрестанно от 1681 г. Това е гласът, душата, дъхът на камбаната", описва поетично експертът. За да запише "гласа на катедралата", Фонтана инсталира акселерометър, който измерва вибрациите на ниско ниво. След това коригира записания звук до ниво, което човешкото ухо може да улови. Така установява за неподозирания феномен. Според него той засяга и останалите камбани, които също звучат без видима човешка намеса.
Фонтана планира да инсталира сензори и на други камбани. Много от тях обаче се намират по-високо и американецът ще се нуждае от специално оборудване за катерене. „Може да се наложи да наема алпинист. Все пак аз съм на 74 години “, казва той.

Изливат Еманюел по заповед на Луи XIV

Еманюел е най-старата от десетте катедрални камбани. Тя тежи цели 13 тона и е излята по заповед на крал Луи XIV през 1681 г. Огромният църковен „инструмент“ се смята за един от най-хармонично звучащите и красиви в цяла Европа. Интересно е, че камбаната единствена оцелява след Френската революция, когато останалите й посестрими са разтопени за направата на оръдия. Това е и първата камбана, която прозвучава след освобождението на Париж от нацистите.

Подобни статии