Две години затвор за ексминистъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров

Photo: БГНЕС Специализираният наказателен съд наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Специализираният наказателен съд наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост Специализираният наказателен съд наложи и на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери - 22 775 574,35 лева. Съдът уважи гражданския иск в този размер.

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.

Подобни статии

 • Съдът поряза наглеца Петко Стрелеца за 1 млн. лева обезщетение

  Съдът поряза наглеца Петко Стрелеца за 1 млн. лева обезщетение

  Великотърновският окръжен съд отхвърли като неоснователни и недоказани предявените от Петко Петков, по-известен като „Петко Стрелеца от Лясковец“ искове против прокуратурата, Висшия съдебен съвет и България, представлявана от Министерство на финансите, пише "Правен свят".

  74
 • ВСС порица Христо Иванов за атаките му срещу Темида

  ВСС порица Христо Иванов за атаките му срещу Темида

  Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за пореден път изрази в своя Декларация тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България, опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск.

  109
 • Кумът на братя Илиеви с 200 бона дълг към общината

  Кумът на братя Илиеви с 200 бона дълг към общината

  Антон Боянов - кумът на вече покойните основатели на ВИС братята Васил и Георги Илиеви, дължи 200 хил. лв. за данък сгради и такса смет на двата големи хотела в Кюстендил – „Велбъжд” и „Пауталия”. Сумата се е натрупала за тригодишен период от 2015 до 2018 година, сочат данните по водено дело пред Административния съд.

  108