Две от спасените мечета хрупат плодове и ядки, поставени са на специална диета

Две от спасените три в Смолянско мечета са на специална диета в Парка за танцуващи мечки край Белица, обясни управителят на парка Димитър Иванов.

Менюто на мечешките дечица включва мляко, плодове, зеленчуци и ядки. Контактът им с хората е силно ограничен, защото ще се направи опит да бъдат върнати в дивата природа. В момента се уточняват възможностите мечетата да бъдат изпратени в гръцкия център "Арктурус", каза още Димитър Иванов. Там има възможност те да се отглеждат, без да контактуват с много хора и така да запазят инстинктите, необходими им за оцеляване в дивата природа, за да бъдат върнати в естествената им среда.

Още след първия случай на намерено мече РИОСВ – Смолян, изпрати писма на Регионалната дирекция по горите – Смолян, и Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) за проверка на районите и за засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча и проверка на издадените разрешителни за лов. Инж. Здравко Бакалов – директор на ЮЦДП, е разпоредил оглед в района, проверка на издадените разрешителни за лов, както и преглед на записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити мечетата. По неговите думи към момента не са установени обстоятелства, от които да се направи извод за бракониерство.

Подобни статии