Двойно по-малко българи ще пътуват към Гърция през 2021-ва

Снимка: БГНЕС

През 2019 г. 1,200 млн. българи са избрали Гърция за своята почивка. Миналата година пък техният брой пада драстично на 300 000 българи или това е около 80% спад. Очакванията за 2021 г. са едва 600 000 българи да се насочат към южната ни съседка. Това е наполовина на нивата от 2019 г., каза председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес Ричард Алибегов в ефира на Нова.

По думите му тази година очакваме и лек ръст в общия брой туристи. През 2019 г. 12 млн. души са посетили България, а през 2020 - близо 5 млн. души. Прогнозите са тази година гостите в страната да достигнат около 7,5 млн. души. Очакванията са от тази седмица да започнат да се пълнят курортите.

Според туроператора Антония Чомполова обаче сезонът вече върви добре. „Към момента българският туризъм се справя добре. Всичко е наред, има достатъчно туристи, както български, така и чуждестранни. Хотелите са пълни и времето е с нас”, коментира Чомполова. "Доста по-малка част от хората предпочитат да отидат в съседните за нас държави. Сезонът върви много добре, хотелите се изпълват благодарение на българските туристи", каза още туроператорът.

В същото време обаче ресторантьорите се притесняват да не се повтори ситуацията от зимата поради липса на мерки за ускорена ваксинация. „Това лято не се направи общо взето нищо в посока ваксинация. В страните около нас нивата на ваксинирани са доста по-високи. За съжаление очакваме, че през следващия сезон ще се случи същото, което се случи и миналата година”, смята Алибегов.

Подобни статии