Двустайната панелка поскъпна с 20 бона

Цените на имотите минаха с 15% пика им през 2008 г.

Двустайни жилища в панелни блокове в столицата са поскъпнали с 20 000 лева от началото на пандемията досега. Това показва проверка на „Телеграф“ в сайтовете за продажби на недвижими имоти.

Ръстът на цените в столицата е от 8 до 20% в зависимост от района и това дали има достатъчно строителство и предлагане на имоти там, коментира Тихомир Тошев от „Кредит център“ пред „Телеграф“. Той посочи, че има райони, където поскъпването е с повече от 10 000 евро, но това е заради намаленото предлагане. Тошев заяви още, че в тези райони цената на имотите на зелено дори надхвърля 1000 евро, което преди пандемията беше основно за готови жилища.
Най-предпочитани са готови имоти в цeнтърa и южнитe квaртaли, коментира Диляна Христова, генерален мениджър в българска строително-инвестиционна компания. Пo дaнни нa пocрeдничecки aгeнции в тези квартали жилищe c плoщ oт 55 кв. м ce търгувa нa цeни мeжду 100 000 евро и 120 000 евро. За сравнение в жк „Люлин“ например на тази цена може да се купи тристаен апартамент в нова сграда и отлично състояние. 
Интересът на потребителите да закупуват жилища не намалява заради ниските лихви по ипотечните кредити и по депозитите. Над определена сума вече банките предлагат отрицателни лихви за вложените пари, което преди важеше само за юридически лица, но сега се прилага и за физически. Това стимулира пазара на недвижими имоти, защото по този начин хората могат да не плащат на банката, понеже си съхраняват парите там и предпочитат да закупят жилище.
Вследствие на тези фактори цените на жилищата вече са с над 15% по-високи от 2008 година, когато беше пикът на стойностите им.
Въпреки високите цени жилищата остават търсена инвестиция на фона на отрицателните лихви по депозитите. По данни на Национално сдружение за недвижими имоти ръстът на сделките е най-голям в Пловдив – с 34 на сто, следва София - с 26%, Плевен – 20%, и в Бургас – 12%.
Разрешенията за жилищно строителство, издадени през второто тримесечие на миналата година, скочиха с 28,1% на годишна база до 1745. Това е най-големият брой издадени разрешителни за жилищно строителство за последните 5 години. Въпреки че броят на разрешенията за административни и офис сгради са намалели с 16,1%, тяхната застроена площ се е увеличила със 144,9% на годишна база.

 

Подобни статии