Дъждовете носят богата реколта от жито

В Добруджа очакват да ожънат над 500 кг от декар

Дъждовете носят надежди за богата реколта от жито. Добивите от пшеница в област Добрич ще надхвърлят 500 кг от декар и ще бъдат два пъти повече от миналата година. Това прогнозира в Генерал Тошево проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ), по време на честването на 70 години от създаването на института.

„На фона на ниските температури през март, знаете, че имаше много големи опасения. Говорехме, че листата са опърлени и пшениците жълтеят. Та на фона от месец март в момента посевите са в отлично състояние. Говоря за област Добрич, но и от разговори с колегите и в другите райони на страната посевите са много добри. Имаше известен проблем с жълтата ръжда, и то тук, около института край Генерал Тошево. Земеделските производители успяха да се справят тази година. Наложи им се направят трето третиране заради болестите. То рядко се налага, но тази година така стоят нещата.

Условията са много добри и се очаква добивите да са двойно повече от миналата година за област Добрич. Разбира се, ако няма поройни дъждове, силни бури, полягания на житото, като жънем, да не вали“, каза проф. Киряков и подчерта, че говори за среден добив от над 500 кг от декар за област Добрич.

„Говоря за средни добиви, защото край морето - в района на Шабла и Каварна, пшеницата стана малко рядка. Това опърляне оказа влияние върху гъстотата на посевите.

Жътвата може би ще започне след около месец - около 10 юли, зависи от климатичните условия. За разлика от миналата година, когато започна на 25 юни и свърши много бързо -  на 2 юли“, допълни специалистът.

Тази година институтът ще представи сортовете житни култури в 2 групи. В първата група са сортовете, които ще бъдат продавани - това са 1 сорт твърда пшеница, който е разпространен в Турция, 4 сорта тритикале, 2 сорта ечемик - единият пивоварен, другият – фуражен. Във втората група са сортове, които са признати или през тази година, или през миналата година и в момента са в начално семепроизводство - тоест ще излязат на пазара след 2-3 години, но е хубаво земеделците да ги видят отсега и да знаят за какво става въпрос, както и няколко нови селекционни линии. В тази група влизат 4 нови сорта твърда пшеница и 2 сорта тритикале. Успоредно с това влизат 4 селекционни линии пшеница, които се очаква да бъдат признати през 2021-2022 година и една селекционна линия тритикале.

„По отношение на бобовите култури ще представим 4 основни сорта. Единият е за двуфазно прибиране, другите за директно прибиране. Между другото, аз съм впечатлен от добруджанци. Върнахме се сигурно 30 години назад. Много боб има засят. Наистина. И се оказа, че хората не са забравили как се отглежда боб“, заяви проф. Киряков.

Подобни статии