Дългото сбогуване

В един от най-известните романи на Реймънд Чандлър “Дългото сбогуване“ героят Филип Марлоу за пореден път е въвлечен в сложна интрига с богати фамилии, безскрупулни криминални типове, полицейски инспектори и мистериозни красавици.

„Дългото сбогуване“ е далеч по-простоватият сюжет на седмицата и в България, заради най-известния уволнен за 2022 година (засега) – консулът ни във Валенсия Пламен Георгиев. Премиерът Кирил Петков обяви, че ще го освободи от поста, защото вече нямало да има политически назначения, каквото очевидно било това на Пламен Георгиев. Уволненият консул пък няколко дни обяснява като гимназист, че не бил политическо назначение, а политическо уволнение, че бил отстранен неграмотно, че нямало да се прибере в България и т.н. Настина дълго сбогуване стана! Макар че жанрът е по-близо до народопсихологическите прозрения на Алеко Константинов, отколкото до криминален трилър.

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев напусна поста си в антикорупционната комисия през 2019 г., след като гръмна скандал с незаконна покривна тераса на жилището му. Между другото, и онова му сбогуване бе дълго – той хвърли оставка едни 3-4 месеца, след като тогавашният премиер Борисов го призова. А импозантното съоръжение, което му изяде главата, съизмеримо по площ с градска градинка, бе унищожено лично от Георгиев. Тогава той каза: “И в един момент, в който председателят на комисията си купува жилище с кредит, стана националния проблем на тази държава".

След скандала с онази тераса, третият кабинет на Бойко Борисов заточи, или награди Георгиев, преценете сами, с консулската длъжност във Валенсия.

Още тогава обаче някои опозиционни кръгове, които сега са във властта, вдигнаха мерника на новоизпечения консул. И твърдяха, че той по-скоро трябва да отговаря за действията си у нас, вместо да ходи на блага дипломатическа длъжност.

Какви ги е свършил г-н Георгиев за две години и половина като консул във Валенсия – ние не знаем. До този момент той беше нещо като подводница в режим на радиомълчание. Консулът включи обяснителния режим, чак откакто го натириха. Вярно е също така, че премиерът Кирил Петков вкара бустерна доза ПиАр в уволнението му.

Дългото сбогуване с Пламен Георгиев е излишно. Той не е нито първият, нито последният висш държавен служител, който се разделя предсрочно с поста си. Така е било при всяко правителство преди това на Кирил Петков, така ще бъде и при всяко правителство след него. Освен това със 100% сигурност ще продължат и политическите назначения – противното просто няма логика.

В случая тази медийна престрелка с халосни патрони между премиерът Петков и консулът Георгиев си беше нещо като възстановъчен бой за пред публиката. Истинските политически битки по оста „нови срещу стари“ тепърва предстоят.

Подобни статии