Държавата иска от ТЕЦ „Марица изток 2“ да предлага повече ток на свободния пазар

Електроенергията за бизнеса за понеделник отново прескочи 300 лв. за мегаватчас

След като в неделя на Българската независима енергията борса (БНЕБ) токът за понеделник в сегмента „Ден напред“ отново прескочи границата от 300 лв./мвтч, министерството на енергетиката настоя пред ръководството на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ да започне да подава по-големи количества ток на свободния пазар, съобщиха от ведомството.

Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията.

От там припомнят, че само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на министерството на енергетиката с ТЕЦ“Марица изток 2“, за работа на свободния пазар на пълна мощност бе включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока. Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден.

От работодателските организации винаги са настоявали държавната енергетика да осигури по-голямо предлагане на електричество на борсата, за да не се налага българският бизнес да плаща за промишлен ток много повече, отколкото в богатите западни държави. Според експерти другата причина, освен малкото предлагане на свободния пазар, е и преждевременното влизането на страната ни в енергийно борсово обединение с Гърция, а оттам и с Италия, което води до големи заявки за износ. През 2020 г. от бизнеса настояваха това да стане едновременно с пазарното обединение с борсите в Централна Европа. При бума на борсата през миналата седмица предприемачите дори поискаха временно да се ограничи предлагането на ток за чужбина.

За понеделник средната цена на борсата в сегмента „Ден напред“ е 303,53 лв. за мегават час. На пиковата средното ниво е 327 лв./мвтч. Пикът на цената от 407,05 лв. за мегаватчас е за време на доставка между 18:00 и 19/00 часа, сочат данни от сайта на БНЕБ. Интересен обаче и фактът, че и средната цена на извънпиковата енергия е много голяма - 279,69 лв./мвтч, което е най-високата стойност за последните 7 дни.

Припомняме, че преди началото (от 1юли) на новия едногодишен регулаторен период, синдикатите на работещите в Маришкия басейн накараха енергийното министерство да осигури държавна поръчка за включването на задължителна квота за регулирания пазар и така токът за бита поскъпна с 6%, вместо с планираните 4 на сто.
По този начин бе осигурена работа на държавния ТЕЦ, който след това при скоковете на цените на борсата с немалко закъснение реши да включи повече мощности и да подава по-големи количества на свободния пазар.

Подобни статии