Държавата обмисля да придобие "Топлофикация-София", обещава, че столицата няма да остане на студено

Ние сме достатъчно отговорни хора и не можем да си позволим един двумилоенен град да остане на студено. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, предаде БГНЕС.

Ще бъде създадена работна група в спешен порядък, която да се опита да намери решение на хроничните проблеми с „Топлофикация-София“, която дължи стотици милиони левове на „Булгаргаз“ за природен газ.

Валентин Николов от БЕХ предупреди, че до края на годината ще има ново натрупване на дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“. Той уточни още, че задълженията на „Топлофикация София” към БЕХ са на стойност 719 млн. лева.

„БЕХ ще предложи на своя принципал Министерството на енергетиката евентуалното придобиване на собственост в „Топлофикация София“. Ще се създаде работна група с участието на БЕХ, МЕ, Столична община, „Булгаргаз“ и „Топлофикация-София“, която ще извърши оценка на възможните варианти за излизане от кризата“, каза той.

„БЕХ е в състояние да направи инвестициите, които са необходими в „Топлофикация София”. Имаме самочувствието да управляваме добре и да търсим вариант за инвестиции. Това ще е предложението, което ще отправим към нашия принципал”, заяви още Николов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов подчерта, че „Топлофикация София“ няма право да ползва природен газ без да го плаща. Разполагат с още 24 часа, за да платят по договора, но трябва да се намери трайно решение на проблема, за да не се окаже следващия месец в същата ситуация, добави той.

Подобни статии

 • "Булгаргаз" обясни как се формират цените на природния газ

  Към настоящия момент "Булгаргаз" изпълнява лицензионните си задължения за гарантиране на доставките за страната чрез сключени договори с руския и азерския доставчик, както и чрез добив на количества от ПГХ Чирен, нагнетени през летния сезон. Това съобщиха от обществения доставчик.

  103
 • Интерконекторът с Гърция този път щял бил да бъде евентуално готов прогнозно през юли

  Интерконекторът с Гърция този път щял бил да бъде евентуално готов прогнозно през юли

  Очакваме газовата връзка Гърция - България да се въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1 юли тази година., за да може да получава количествата газ по Договора в пълен обем, заявиха от „Булгаргаз“. Припомняме, че бившият премиер Бойко Борисов и бившата енергийна министърка Теменужка Петкова цял мандат се хвалиха колко усилено се работи по интерконектора, който трябваше да е готов през 2020 г., но коронавирусът го забавил, според Бойко Борисов, после трябваше да е готов през 2021 г, обаче интерконекторът още си е едно голямо светло бъдеще.

  144
 • Търсенето на петрол се върна на нивата отпреди пандемията

  Търсенето на петрол се върна на нивата отпреди пандемията

  Търсенето на петрол в световен план през 2021 г. се върна към предпандемичните нива, тъй като светът пое по пътя на икономическото възстановяване, и може да се очаква, че тази тенденция ще продължи и през 2022 г.

  139