Държавата ще плаща социалните осигуровки на журналисти в Северна Македония

Мярката ще бъде достъпна за медиите с поне трима служители на пълен работен ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС Буяр Османи

Държавата в Северна Македония ще покрие изцяло социалните осигуровки на служители на медийни къщи, телевизии и радиостанции, печатни и електронни уеб портали, заявиха вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи и министърът без портфейл Роберт Поповски в четвъртък, предаде МИА.

Вицепремиерът Османи заяви на пресконференция, че правителството е приело мярката в консултация с Независимия съюз на журналистите и медийните работници (SSNM) в подкрепа на онези, които са начело в борбата с пандемията Ковид-19.
Преди време предупредих за заплахата от фалшиви новини и пропаганда като част от усилията за справяне с предизвикателствата на Ковид-19. Тези, които публикуват точна информация, се нуждаят от спешна подкрепа в борбата с фалшивите новини. Така започнахме инициатива в подкрепа на журналисти и медийни работници, които заедно със здравните работници и членове на службите за сигурност бяха и все още са на фронтовите линии в борбата срещу пандемията, каза Османи.
Той каза, че мярката ще започне да се прилага веднага след отмяната на извънредното положение, като добави, че ще бъде използвана от медиите, които не са уволнили нито един от служителите си заради кризата.
Тези медии, които са намалили заплатите на някои или на всички служители, ще трябва да върнат заплатите до нивото преди извънредното положение, за да се възползват от субсидиите, добави Османи.
Мярката ще бъде достъпна за медиите с поне трима служители на пълен работен ден.

Подобни статии