Държавни лидери от цял свят поздравиха президента Радев за преизбирането му за втори мандат

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от държавни глави от цял свят по повод спечелената убедителна победа на президентските избори и преизбирането му за държавен глава, съобщиха от Дондуков 2.

Така Радев е получил поздравления от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, президента на Руската федерация Владимир Путин, президента на Полша Анджей Дуда, австрийския федерален президент Александър Ван дер Белен, президента на Италия Серджо Матарела, президента на Унгария Янош Адер, президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, президента на Кипър Никос Анастасиадис, президента на Португалия Марселу Рибелу ди Соза, президента на Словашката република Зузана Чапутова, президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Хърватия Зоран Миланович.

Поздравителни писма изпратиха последователно кралят на Хашемитското кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, султанът на Оман Хайтам бин Тарик Ал-Саид.

Поздравления бяха получени също така от президента на Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Виетнам Нгуен Суан Фук, президента на Сърбия Александар Вучич, президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президента на Йемен Абд Рабу Мансур Хади, президента на Палестина Махмуд Абас, както и от много други държавни глави, правителствени ръководители и представители на международни организации, които изпратиха писма до българския държавен глава или поздравиха президента Румен Радев в телефонни разговори.

В поздравителния си адрес президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към държавния глава и българския народ. „Големите предизвикателства, пред които е изправена Европа, изискват единен и устойчив Европейски съюз. Европа се нуждае от силна и дееспособна България“, посочва в писмото си той и изразява надежда за последващо развитие на доброто сътрудничество между двете страни в Европейския съюз, в НАТО и в отношенията със съседните държави от Западните Балкани.

В писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин посочва, че убедителната победа на изборите свидетелства за доверието към Румен Радев от страна на българските граждани. Руският президент изразява надежда, че с работата си българският държавен глава и занапред ще допринася за развитието на конструктивните руско-български взаимоотношения.

„Много високо ценя личното ни сътрудничество, както и взаимното разбиране по отношение на въпроси, важни за нашата част от Европа. Също така знам, че сте искрен и лоялен приятел на Полша“, подчертава президентът на Полша Анджей Дуда в поздравителния си адрес до Радев. Той изразява пожелания за благополучие на българския народ и надежда за все така близко сътрудничество, приятелство и взаимно уважение между двете страни.

„Вашето преизбиране ме изпълва с увереност, че отличните взаимоотношения между Австрия и България ще се задълбочават и в бъдеще. Много се радвам, че ще продължим да работим съвместно за тяхното поддържане и разширяване“, заявява президентът на Австрия Александър Ван дер Белен.

Кралят на Хашемитското кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн изпраща своите сърдечни поздравления по повод преизбирането на Румен Радев за президент, което, по думите му, затвърждава доверието на хората в него и институцията, която представлява. „Очаквам с нетърпение да продължим да работим за развитието на двустранното сътрудничество между Йордания и България, за да служим на общите интереси на нашите страни и народи“, заявява още крал Абдула II.

В поздравителния си адрес емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани пожелава благополучие на държавния глава и на целия български народ. Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани изразява надежда, че приятелските отношения между двете страни ще продължат да се развиват и засилват.

Президентът на Италианската република Серджо Матарела изразява надежда в писмото си до българския президент за още по-силно укрепване на двустранните отношения между България и Италия чрез увеличаване на интензитета на политическия диалог и на сътрудничеството в икономическо и културно отношение. „Нашите две страни са призвани да работят заедно за развитието на Европейския съюз и НАТО в дух на споделени ценности и подкрепа“, посочва още Матарела.

„Използвам тази добра възможност да потвърдя, че дълбоко ценя сърдечните двустранни отношения, които свързват нашите две приятелски държави, и да изразя благодарност към Вашата работа за укрепването на богатия спектър от контакти помежду ни“, пише до българския държавен глава унгарският президент Янош Адер.

В писмото си до държавния глава Румен Радев президентът Стево Пендаровски уверява, че Северна Македония, споделяйки визията за стабилен и проспериращ регион в рамките на обединена Европа, е твърдо решена да развива и насърчава добросъседските отношения и да задълбочава и засилва сътрудничеството между двете страни. „Искам да изразя дълбокото си убеждение, че нашите съседни страни и народи имат много повече общи неща, отколкото неща, които ни разделят“, заявява Пендаровски.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис поздравява президента Румен Радев и българския народ и изразява надежда, че България и Румъния ще продължат да работят в тясно сътрудничество за развитието на двустранните връзки и за поддържането на сигурността и стабилността в Европейския съюз и региона.

„Вярвам, че ще продължим да обединяваме усилията си за разширяване на приятелските отношения, сътрудничеството и стратегическо партньорство между нашите страни“, посочва в поздравлението си президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Подобни статии

 • ГЕРБ се загрижи и за отбраната, иска 2% от БВП да отиват за нея

  ГЕРБ се загрижи и за отбраната, иска 2% от БВП да отиват за нея

  Правителството да отдели 2% от Брутния вътрешен продукт за модернизиране на армията. Това според ГЕРБ трябва да бъде извършено, за да може да се отговори на амбициозните заявки, които вчера бяха представени пред народните представители от министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев.

  40
 • Парламентарната група по енергетика реши: КЕВР остава само с 5 членове

  Парламентарната група по енергетика реши: КЕВР остава само с 5 членове

  Депутатите от парламентарната комисия по енергетика приеха в сряда на второ четене проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, предложен от депутатите от управляващото мнозинство - Виктория Василева (ПГ на "Има такъв народ"), Ивайло Мирчев (ПГ "Демократична България"), Мирослав Иванов (ПГ "Продължаваме промяната") и Георги Свиленски (ПГ "БСП за България"), чрез който се предлага членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намалят от 9 на 5.

  94