Държавният глава към депутатите: Надеждите към новия парламент са огромни

За мен е чест да бъда сред първите говорили. Това заяви президентът Румен Радев пред депутатите. Той бе посрещнат с аплодисменти от народните представители и ги поздрави за избора им. Надеждите към новия парламент са огромни, каза той.

Призова ги преди първото гласуване да се осмисли мисията, която гражданите са им възложили. Напомни, че в рамките на 1 година се сформира трето НС, но предишните две не успели да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет. След надеждата през април дошло разочарованието през юли.

По думите му обществото вече казало "не" на превзетата държавата. Според него е време за национален консенсус, който да върне свободата и законността. По думите му е нужен политически консенсус на реформаторските сили около устойчиво и реформистко управление. От него именно зависило дали ще има кабинет, тъй като не гражданите не биха приели поредни предсрочни избори. Самата мисия на НС се гради около единомислието. "вие сте призвани да вдъхнете нов живот на парламентаризма и да създадете условия за свободното слово, да усъвършенстване на законодателния процес", каза той. Призова за актуализация на избирателните списъци.

По думите му основната задача е демонтажа на прокурорския чадър над корупцията. Според него това е ключът към бъдещето. Ако НС не успее да промени прокуратурата, то скоро ще получи политически реванш, убеден е Радев,

Отбеляза нуждата от консенсус около икономическата политика. Според него се очакват мерки за справяне с икономическата криза преди зимната. "Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе тук по закон. Той предвижда грижа за бедните и създаване на условия на икономически растеж", обясни държавният глава. Приоритетна задача е и борбата с пандемията.

Радев отбеляза като важен и консенсуса за външната политика, а българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от кариерата. Увери, че те са отворени за диалог и сътрудничество по всички важни теми. Той изтъкна и изоставането на България и нуждата за ускоряване на модернизацията, което налага реформи.

Те обаче не биха дали резултат, ако не се гарантирало призрачност. Призова да се прекрати порочната практика закони да се променят тихомълком през преходни и заключителни разпоредби. Призова заложените проекти в Плана за възстановяване също трябва намерят законодателно измерение.

"Всичко това ще остане само добри пожелания, ако не мобилизираме усилията си в най-важната цел - укрепване на държавността. Необходими са непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от народа управленски модел и за утвърждаването на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието, за заглушаването на корупцията", предупреди Радев.

"Немалко анализатори прогласиха, че изборите за 47-о НС слагат край на прехода. За мен това е възможност, но не и свършен факт. От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода", обърна се Радев към депутатите. Вярвам, че този парламент, най-младият досега, има капацитетът, енергията и решимостта да върне оптимизма на българите и да изведе страната по пътя на свободата, развитието и модернизацията, каза още той.

Подобни статии