Държавният глава пред ДБ: Президентът не може да е архитект на правителството, отговорността е на партиите

“Не искам кабинет на всяка цена. Президентът не може да бъде архитект на правителство. Това е отговорност на политическите партии. Аз настоявам преди да говорим за предсрочни избори да се изчерпят всички други възможности”. 

Това обяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с “Демократична България”. Радев ги поздрави, че са успяли да затвърдят и увеличат подкрепата си и за воденото на диалог за решаване на проблемите в страната.

Досега държавият глава проведе разговор с "Има такъв народ" и "БСП за България". Втората сила в НС - ГЕРБ отказа по-рано през деня да изпрати свои представители при държавния глава.

“Предизвикателствата изправят Народното събрание пред това да състави бързо правителство. Искам да обърна вниманието към бележките на ЕК към Плана за възстановяване, а изискванията на Брюксел все повече растат”, каза президентът.

Той пак повтори, че големите проблеми в държавата не могат да се решат от служебен кабинет. “Трябва парламент с ясна реформаторска воля и активно правителство с ясни приоритети”, коментира президентът. По думите му при разговори за правителство е изкллючително важно партиите да постигнат консенсус върху най-важните приоритети в държавата. Съпредседателят на “Демократична България” обяви, че ние сам трябва да си казваме нещата, а не да чакаме отвън.

Христо Иванов се съгласи, че трябва да има редовно правителство. “Избирателят не даде на никой възможност да управлява сам. “Демократична България” ще участва във всичко възможно. Фокусът ни е върху първия мандат. Това е най-здравословния начин”, каза той и допълни, че бъдещия кабинет трябва да стъпи на формула, която да му осигури гръбнак. “Не на всяка цена ще дадем подкрепа”, каза Иванов.

Подобни статии