Държавният културен институт към МВнР представя новите книги на почетния консул в Намибия Михаил Михайлов

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представя на 23 септември новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов, съобщават от института.

"Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски". Домакин на събитието е литературния клуб "Перото" в НДК.

Михаил Михайлов е роден на 15 юли 1955 г. в София. Завършил е архитектура през 1982 г., а от 1985 г. живее в Африка. Бил е декан в Колежа по изкуствата на Намибия. Почетен консул е на България в Намибия. Член е на Съюза на българските писатели.

Първият му роман "Анича" е социална фантастика, третираща появата и хипотетичното изчезване на парите като основна причина за моралния разпад на човешкото общество. Част от неговото творчество е посветено на лова и животните. Разказите му "Африкански пусии" и "Лов и любов" са възхвала на природата, на нейната хармония и неписаните ? закони, нарушавани единствено от човека.

Новелата му "Бушменска прокоба" описва в съвършени детайли жестоката орисия на изчезващите бушмени. Заради своята образност и емоционалност, литературните критици я сравняват със "Старецът и морето" на Хемингуей. Тя е обявена за "Книга на 2010 година" в Намибия и е официално представена от министър-председателя Нахас Ангула. За нея авторът е удостоен със званието "Писател на Африка" и с литературната награда "Дивото" на БЛРС, посветена на Дончо Цончев. Преведена е на немски език и се разпространява в Германия.

Събитието е част от сътрудничеството между Държавния културен институт и Националния център за книгата и литературен клуб "Перото" - НДК. Програмата "Пишещите дипломати" популяризира литературата като инструмент на публична и културна дипломация.

Подобни статии