Държавните компании – тлъста хранилка за чиновници

Снимка: Бойко Кичуков Миньори и енергетици протестираха в София срещу закриването на въглищните централи в „Марица-изток“.

Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони" ще бъде създадено по Плана за възстановяване, за да управлява процеса по закриването на въглищните мини в Маришкия басейн. До това решение се стигна след среща на синдикатите и служебното правителство в сряда, предшествано от протест на миньори и енергетици в центъра на София.

На пръв поглед идеята не е лоша. Като вървим към закриване на въглищните енергийни мощности, дай боже колкото се може по-късно, ще трябва някой да се грижи за преназначаване на съкратените работници и служители.

Но, струва ни се, че прекалено много станаха държавните мастодонти в България. От някои наистина има нужда, но други просто не оправдават съществуването си. А продължават да харчат пари за заплати и обезпечаване на немалката си администрация.

Нека напомним досегашния опит на някои от новите държавни компании у нас. Ако се съди по обещания и публикации в медиите, още през март т. г. трябваше да се появят първите бензиностанции, собственост на специално създадената за целта Държавна петролна компания. Е, няма такива бензиностанции, а какво става с петролните складове, които трябваше да минат под шапката на въпросната структура, нека обяснят чиновниците, които иначе продължават да си получават заплатите.

Още един пример – защо трябва да съществува Държавна консолидационна компания, която управлява няколко фирми от военнопромишления комплекс, както и притежателката на патента за българското кисело мляко „Ел Би Булгарикум“. Нима Вазовските машинострителни заводи, „Кинтекс“ и „Авионамс“ не могат сами да си произвеждат и продават оръжейната продукция? И какво е мястото в случая на икономическото министерство, което е принципал на тези фирми?

Да продължим нататък – какво прави Българският ВиК холдинг – по дефиниция управлява държавните дружества във водния сектор. Създаден е преди повече от година с капитал от 1 млрд. лева и с предмет на дейност „Стратегия за развитие на водния сектор и поетите от Република България ангажименти във връзка с Плана за развитие и устойчивост и борба с климатичните промени“. Звучи впечатляващо, нали. Въпросът е дали намаляха загубите по мрежата и дали се подобри водоснабдяването?

„Щом в страната сноват някакви парични знаци, трябва да има и хора, които притежават много от тях“, беше казал незабравимият Остап Бендер в „Златният телец“ на Илф и Петров. Ако го преведем на езика на държавните български компании, явно има все още много парични знаци за правилните хора, които трябва да ги притежават.

Подобни статии