Е-бюлетината излиза на екрана след поне 3 стъпки

Защитите върху хартиените с различен цвят на гърба

На вота 2 в 1 ще се гласува с една смарткарта. Така след взимането й от член на СИК следват поне 3 стъпки, преди да се появи е-бюлетината. Гражданите първо ще трябва да вкарат картата в устройството и то да стартира. Ще се появи началният екран, като на него ще има три опции - дали да гласуваме за двата вота, дали само за президент, или само за НС. След като отбележат предпочитанието си, гражданите ще трябва да натиснат бутона "потвърди". Така ще се покаже 2-ра страница, където втори път ще трябва да потвърдим за кой вот ще гласуваме.

Ще има два бутона "връщане назад" или "потвърждавам". Ако потвърди, избирателят няма да има право на поправка. Затова от ЦИК призоваха гражданите да преценяват много внимателно. След това ще се визуализира и самата е-бюлетина.

Ако сме избрали вот 2 в 1, първо ще се покаже тази за държавен глава. В нея номерът ще е в средата, имената на кандидати вдясно, а партията или ИК, които са ги издигнали - вляво. Ако предпочитаният кандидат е на втора страница, ще има бутон "следващата страница".

След като направи своя избор, трябва да натисне бутона "Избори за НС". Така вече се показва втората е -бюлетина - за вота за парламент, където има възможност да се отбележи и преференция. След като сме отбелязали за кого искаме да гласуваме, натискаме бутон "преглед". Ако нещо се е объркало, имаме възможност да се върнем назад. Тогава обаче машината ще ни върне отново на първата страница на бюлетината за президент. Маркираното от нас все още е налично. Ако няма да променяме избора си, натискаме отново бутона "избори за НС" и пак се показва бюлетината за НС. Ако всичко е наред, се натиска бутона "гласуване". След това ще се разпечатат две разписки. ЦИК призоваха избирателите да не бързат да дърпат разписките, защото машините ще блокират, и да изчакват звуковия сигнал. От ЦИК показаха и хартиените бюлетини. Двете се различават леко една от друга по защитите. Линиите на гърба на тази за президент са в зелено, а тези за НС - в сиво. Целта - дори и да са сгънати, да се различават. ЦИК обсъжда двете разписки да се поставят в една кутия, защото е възможно объркване и една бюлетина да бъде пусната в кутията за другата. В около 2119 секции ще има по втора машина.

Подобни статии