ЕЦБ прогнозира масови фалити и безработица в Гърция

Масови фалити и висока безработица в резултат на загубите от пандемията от коронавирус прогнозира Европейската централна банка (ЕЦБ) относно гръцката икономика.

От фалит в Гърция са застрашени 20% от фирмите, посочва анализ на ЕЦБ. Проблемните сектори за бизнеса са туризъм, услуги, търговия и товарни превози, както и всички други отрасли, свързани с тези сектори.

Според анализи на гръцки икономически експерти досега само изплащането на държавна помощ към бизнеса спасява фирмите от пълна катастрофа. Председателят на Търговската камара на Гърция Йоргос Каватас прогнозира, на база на реалното състояние на бизнеса в Гърция, че 40% от фирмите или над 200 хиляди ще фалират в резултат на щетите от пандемията.

Въпреки оптимистичните сигнали за туристическия сезон това лято много хотели все още не са отворили поради липса на резервации.
Затова от съюза на хотелиерите в Гърция се обърнаха с писмо до правителството за намаляване на данъците, за да се избегнат фалити.

Положителни са оценките за възстановяване на отраслите промишленост и селско стопанство в гръцката икономика по информация на финансовото министерство

Подобни статии