ЕЦБ пуска дигитално евро през 2023 година

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще пусне през 2023 година прототип на цифрово евро след двугодишна проучвателна фаза. Така франкфуртската институция показва намерението си да действа бързо, за да отговори на все по-голямата дематериализация на плащанията и на разпространението на криптовалути.

Планираме да усъвършенстваме решенията, свързани с концепцията за цифрово евро до началото на 2023 година и да разработим прототип през идните месеци, заяви по време на изслушване в Европейския парламент Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, цитиран от АФП.
През юли финансовата институция обяви началото на работната фаза по въвеждането на дигиталното евро в срок до пет години, за да може да предложи "най-сигурната форма на валута" - тази на централна банка.
Проучвателният етап на проекта стартира през октомври, като ЕЦБ включи 30 професионалисти, които да предоставят експертната си оценка от гледна точка на разплащателната индустрия. Тази фаза ще продължи две години, след което ще бъдат тествани технологичните решения.
Залогът тук е голям и сме в непознати води, призна Панета пред евродепутатите. Без да прибързва, ЕЦБ възнамерява да действа бързо.
Цифровото евро може да се използва за преводи или плащане на покупки в интернет чрез приложение на смартфона или с помощта на платежни карти, подобни на дебитните.
Концепцията за дигиталното евро ще трябва да вземе предвид не само средата на днешните плащания, в която се сблъскват много технологични гиганти като Епъл (Apple) и Гугъл (Google), но и "пейзажа" на утрешния ден с нови участници, нови цифрови активи и нови опции за плащания, коментира централният банкер.
За да пожъне успех, цифровото евро трябва да е атрактивно за потребителите, предлагайки по-евтин, ефективен и общодостъпен начин на плащане.
В същото време този успех ще зависи от тясната съгласуваност между европейските власти и институции, заяви италианецът.

Подобни статии

 • ОББ предлага бизнес кредити за лица със свободни професии

  ОББ предлага бизнес кредити за лица със свободни професии

  Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група Кей Би Си (KBC), пуска пълен продуктов портфейл от кредитни инструменти, специално разработени за лица, които упражняват свободни професии, , съобщиха в пресинформация от банката.

  87
 • Турция разширява стимулите за депозити в лири и по отношение на компаниите

  Турция разширява стимулите за депозити в лири и по отношение на компаниите

  Турската централна банка реши да предостави стимули за местните юридически лица, които преобразуват в турски лири банковите си депозити, които държат в чужда валута или злато, съобщи "Хюриет дейли нюз". Досега стимулите се отнасяха до физическите лица.

  101
 • Качват минималната заплата от 1 април

  Качват минималната заплата от 1 април

  Качват минималната заплата от 1 април, а не със задна дата. Това стана ясно от изказването на зам.-министъра на финансите Росица Велкова, която участва в заседанието на три парламентарни комисии вчера. На тях депутатите приеха извънредния законопроект на правителството, който урежда ситуацията да се започне годината без приет бюджет. Нормативният акт е необходим, тъй като определени точки от Бюджет 2021 трябва да бъдат изрично удължени до края на март. Очакванията са бюджетът за 2022 г. да бъде приет през февруари.

  119