Един от атентаторите от Виена се оказа македонски албанец

Станаха известни подробности за един от атентаторите във Виена - той се оказа радикализиран ислямист, роден и израснал в австрийската столица, родителите му са албанци от Северна Македония.

Това написа в Twitter главният редактор на в. Falter Флориан Кленк. Терористът се казва Куртин С. и е на 20 години. Лицето е било познато на австрийското разузнаване – престъпникът е бил един от 90 местни ислямисти, които са искали да заминат да се бият в Сирия. Известно е също така, че преди време той се е заклел във вярност на терористичната организация „Ислямска държава“, пише krone.at и публикува снимка на терориста с пистолет и нож в двете ръце, прегърнал автомат „Калашников“.

Застреляният 20-годишен мъж e лежал в затвора за опит да замине за Сирия, за да се присъедини към джихадистката групировка "Ислямска държава", обяви вътрешното министерство на Австрия, цитирано от Ройтерс.
Ведомството потвърди съобщение на австрийската агенция АПА, че през април 2019 г. мъжът е получил присъда от 22 месеца. Той е бил освободен предсрочно през декември същата година поради младежката си възраст, се казва в съобщението, което цитира думи на министъра на вътрешните работи Карл Нехамер.

На 2 ноември вечерта, около 20.00 ч местно време на няколко места в центъра на Виена (това бе последната вечер преди въвеждането на вечерен час заради пандемията и улиците са били достатъчно пълни) бяха извършени въоръжени нападения, при това загинаха най-малко 5 души, а 17 души бяха ранени. Един от нападателите бе убит от полицията (Куртин С.), четирима бяха арестувани, един се издирва.

Подобни статии