Един от десет седмокласници не е приет в гимназия

Класираните трябва да се запишат между 14-и и16-и или губят мястото си

10 484 седмокласници са подали заявления за участие в приема след седми клас в София, става ясно от съобщение на столичния образователен инспекторат. 1088 от тях не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Това означава, че 1 на всеки десет седмокласници не е приет в гимназия.

189 от тях са учениците от провинцията, които са подали документи за прием в столицата. Всички некласирани ученици ще участват автоматично във второто класиране. Те ще се борят за останалите 1098 свободни места. 1474 ученици пък въобще не са подали заявление, става ясно още от справката на столичното РУО. Половината от тях – 702, са от училища по културата, спортни и частни училища.

„Тези деца вероятно ще продължат да учат там. Има и ученици, които са кандидатствали в училища към Министерството на културата, за които приемът е отделен. Други ученици се явяват на поправителни изпити и затова все още не могат да кандидатстват. Може да има такива, които заминават да учат в чужбина или са кандидатствали в други региони“, обясни шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. Тя подчерта, че директорите на училища трябва да проследят къде са приети техните бивши възпитаници.

Класираните 9395 ученици трябва да се запишат на 14, 15 и 16 юли между 8 и 18 часа в училището, в което са приети. Ако не го направят, губят мястото си и то се обявява като свободно за втори етап на класиране. Учениците, които са приети по второ или следващо желание и не са удовлетворени от класирането си на първи етап, пък могат да подадат заявление за участие във втори етап в училището, в което са класирани. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първо класиране.

И тази година най-желаните паралелки след 7-и клас в София са с профил „Чужди езици“ – английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия – 2163. На второ място е 22-ро Средно езиково училище „Г.С. Раковски“, което през миналата година беше първенец в класацията. Паралелката там е пожелана от 2147 ученици. Следват 164-а гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, чиято паралелка с двата езика е пожелана от 2049 кандидат-гимназисти, и 32- ро средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“, поискано от 1964 ученици.

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалност „Електронна търговия“ с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност „Икономика и мениджмънт“ с изучаване на английски език. И двете са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалност „Банково дело“ с изучаване на английски език.

На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51-во СУ „Елисавета Багряна“ – специалност „Компютърна графика“ с изучаване на английски език. Тя е пожелана от 1208 кандидат-гимназисти. След това се нарежда Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ със специалност „Системно програмиране“ с изучаване на английски език. Тя присъства в заявленията на 1196 кандидати.

След първия етап са закрити 2 професионални паралелки, става ясно от данните на РУО.

Подобни статии