Единствено COVID ни отнема свободата

Жена може да влезе в мола с чужд зелен сертификат за ваксинация и то на името на мъж. Това показа журналистически експеримент.

Въпреки хаоса, който настана в първия ден от въвеждане на новите правила, ефектът от тях се забеляза пред пунктовете за ваксинация, които през вчерашния ден отчетоха 23 206 поставени дози (виж стр. 4-5). Всяка мярка, която може да увеличи имунизационното покритие, е добра мярка. Проблемът с тази е, че идва късно и без предупреждение. Само допреди няколко дни служебният здравен министър обясняваше, че положението е сериозно, но няма страшно и нещата са под контрол. Може би в повереното му ведомство е така, но не и в болниците.

Там персоналът е на ръба на силите си и то от седмици. Защото от седмици броят на заразените непрекъснато се увеличава, а логично с това расте и броят на хоспитализираните и този на починалите. Дори не необходимо да си проф. Николай Витанов, за да можеш да прогнозираш това. Още през лятото беше ясно, че ни чака тежка зима, защото докато някои държави правеха големи паузи между двете дози заради недостиг на ваксини, ние дарявахме на трети страни заради недостиг на желаещи. И така едва докретахме до 20% имунизирани. На този фон критичната ситуация беше предвидима, което позволяваше и предвидимост на мерките. Такава всъщност имаше, но само на хартия в лицето на приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. По-късно се оказа, че мерките, разписани в него, ще се прилагат избирателно. До тук с предвидимостта.

А можеше да бъде и иначе. Можеше още през лятото министър Кацаров да обяви, че се предвижда въвеждането на зелен сертификат и дори да сложи една далечна дата, от която той ще влезе в сила. Можеше още тогава пред пунктовете да се извият опашки. Можеше да посрещнем четвъртата вълна по-защитени и по-подготвени. По това време обаче служебният екип на здравното министерство бе зает да уволнява, проверява, анализира, обвинява, критикува. И сега на свой гръб понася обратна критика. Такава обаче заслужава и една не малка част от безотговорното ни общество. Защото докато в него има хора, които предпочитат да си купят шофьорска книжка, а след това да убиват по пътищата, или такива, които предпочитат да си купят сертификат, а след това да убият свой близък, когото са заразили с вируса, нищо хубаво не ни чака.

Пропускът със зелен сертификат е правилна мярка, въведена в неправилния момент по неправилен начин. Да се ваксинираш е правилното решение, но ако го правиш, за да можеш спокойно да ходиш на кръчма, то е взето с неправилен мотив. Крайно време е да започнем да действаме по правилния начин, защото само това може да ни измъкне от клетката на вируса. Защото, ако някой или нещо ограничава свободата ни, това е единствено COVID-19. Ваксините, зеленият сертификат и всички останали мерки имат за цел на първо място да защитят живота и здравето ни, а на второ да върнат отнетата ни свобода. Не обратното.

 

Още по темата: COVID-19

Подобни статии