Една трета от училищата в страната са без физкултурни салони

Една трета от училищата в страната не разполагат с физкултурни салони. От над 2200 общински и държавни училища, при 700 се е наложило да се приспособяват стаи за часовете по физическо, съобщи Нова телевизия.

Френската гимназия в София е едно от училищата, в които се е наложило да бъде приспособен физкултурен салон. Той се намира на петия етаж, над кабинетите по история и география, което създава сериозен дискомфорт. В салона в час влизат по около 60 ученици, а почти няма вентилация. Една трета от училищата в страната са в тази ситуация.

Макар и елитна, френската гимназия чака изграждането на спортна зала от 50 години. Настоящият й директор Емилия Богданова помни ясно първия си работен ден тук преди 10 години. „Когато подписвахме протоколите, директорският кабинет се разтресе и аз помислих, че има земетресение. Колегите го приеха много спокойно и казаха, че децата започват да играят физическо”, казва тя. Учениците приемат ситуацията с усмивка. „Тропаме главно на главите на учителите. Децата не знам дали ги интересува много”, коментира Деян Кръстев.

„Обикновено сме по два класа, около 60 човека. Може би най-сложното е изкачването до петия етаж”, казва Далила Димитрова.

Младежите са сред късметлиите, които до две години ще имат нова спортна зала в двора на училището.

„Освен Френската гимназия останаха две училища без спортни зали. Моята амбиция е до 2 години да няма училище в София без физкултурен салон. На път сме да я постигнем”, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Може би няма да го видим, но се радваме за нашето следващо поколение”, казва Деян Кръстев.

И докато възпитаниците на Френската гимназия няма да видят новата зала, защото вече ще са завършили 12-ти клас, в едно от училищата в Русе дори няма изгледи за строеж на физкултурен салон. „Сами разбирате, че в салон 8 на 6 метра това ограничава правилното провеждане на часа по физкултура. Единствената възможност, която се очертава пред нас, е да използваме при хубаво време спортна площадка отвън”, посочва Севдалина Стоянова - учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Никола Обретенов” – Русе.

С хубавото време се съобразяват в почти 700 училища, защото нямат физкултурни салони. За 50 от тях вече са отпуснати 25 милиона лева от спортното министерство за изграждане на спортни зали.

Подобни статии