Едва 0,71% от учителите и 0,44% от учениците са карантинирани, ще се учи присъствено

По последни данни от 20 септември т.г., 0,71 процента са карантинираните учители заради COVID-19 в България, а карантинираните ученици са 0,44 процента. Това съобщи днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, предаде БТА.

По последни данни от 20 септември т.г., 0,71 процента са карантинираните учители заради COVID-19 в България, а карантинираните ученици са 0,44 процента. Това съобщи на пресконференция днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.
Той припомни, че към 15 септември карантинираните учители бяха малко над 0,6 процента, а учениците в карантина в страната бяха 0,31 процента. "Имаме плавно покачване в момента, то е очаквано, това, в което трябва да внимаваме, е да нямаме рязка промяна. Тогава ще се наложи да се затварят по-радикално паралелки или училища, за да не позволим взривоопасно нарастване на случаите", каза министър Денков.
Най-много ученици в карантина са във Велико Търново - 1,12 процента, в Кюстендил - 0,83 процента и в Шумен - 0,77 процента. Отново повтарям, че как ще се развият тези проценти зависи само от две неща: как се спазват мерките извън училище, но и как се спазват мерките вътре в училище, каза образователният министър. "Ако се носят маски, ако се спазва дистанция, ако се пазят взаимно, тогава ще имаме преминаване през ниска вълна, която може да бъде по-дълга, но няма да имаме сериозни проблеми с претоварване на болничната система. Ако не се спазват мерките, предполагам локално, там, където не се спазват, ще има проблеми и ще трябва да затваряме училища. Няма друга практика, която да е показала, че нещо друго може да помогне", заяви министър Денков.
Той съобщи, че в момента около 32 процента са ваксинираните учители, включително с "първа игла". Последната информация е, че има и два, три процента ваксинирани ученици, включително и с "първа игла".
Министър Денков каза, че това е ситуацията в момента и няма нищо успокоително, защото и математическите модели, и епидемиолозите предупреждават, че най-трудни ще бъдат периодите около средата на октомври и ние се подготвяме за този момент.
Към 1 октомври ще се събере информация и за ваксинацията в университетите.

Подобни статии

 • Големите ученици ще са без маски само след препоръка от лекар

  Големите ученици ще са без маски само след препоръка от лекар

  Учениците от 5-и до 12-и клас могат да бъдат без маски могат да не носят маски в училищата само след становище от лекар, че носенето ѝ би попречило на заболяването му. Детето трябва да бъде в клас щом то и родителите му искат това, обясни образователният министър акад. Николай Денков по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос на Цончо Ганев от ПП "Възраждане".

  103
 • Кадри от социалните услуги масово напускат системата и отиват в образованието, предупреди експерт

  Кадри от социалните услуги масово напускат системата и отиват в образованието, предупреди експерт

  Основните проблеми пред социалните услуги в България са свързани с недостатъчно добрия финансов стандарт за издръжка, поскъпването на цените и изтичането на човешки ресурс от системата. Това заяви Мария Недялкова, директор на център в Ловеч за младежи с различни затруднения на конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им", която се провежда в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Пазарджик. Това е петата дискусия, организирана от Агенцията, в рамките на инициативата на БТА "Български гласове за Европа", в партньорство с Европейския парламент.

  97