Едва шест от 10 френски хотела са били отворени в началото на 2021- а

Броят на отворените хотели във Франция в началото на 2021 година е бил много под равнището през първото тримесечие на 2020-а (87 процента), се посочва в проучване на Националния статистически институт (Insee), цитирано от Бе Еф Ем.

Наред с дискотеките френските хотели са компаниите, пострадали най-дълго време от въведените преди повече от година локдауни. Въпреки отмяната на карантинните ограничения в края на 2020 година хотелите са били особено силно засегнати през първите три месеца на 2021 година поради липсата на чуждестранни туристи и на хора, пътуващи по бизнес дела.
Според проучването на статистическия институт 60 процента от хотелите в континентална Франция са били отворени през първото тримесечие на 2021-а спрямо 87 процента година по-рано, а 32 процента от предлаганите стаи са били заети спрямо 55 процента през 2018 и 2019 година.
Една година след началото на здравната криза броят на хотелските нощувки е с 64 процента по-нисък от средния за двете години, предшестващи пандемията.
Броят на нощувките е спаднал значително на годишна основа (-57 процента) до 14,8 милиона.
В географски план липсата на туристи и бизнесмени е засегнала най-вече хотелите в региона на Ил дьо Франс. Те са отчели спад от 81 процента през първото тримесечие или с 12,3 милиона нощувки по-малко спрямо средното равнище през първите тримесечия на 2018 и 2019 година.
Спадът в посещаемостта в хотелите в другите френски региони не е бил толкова значителен, но е надвишавал 40 процента. Изключение правят планинските райони, където лифтовете не работеха.
Посещаемостта в ски курортите през първото тримесечие на 2021 година е намаляла с 84 процента спрямо средното равнище през първите тримесечия на двете години, предшестващи здравната криза, което е загуба на 3,2 милиона нощувки.
Спадът в посещаемостта е бил по-отчетлив в хотелите от високия клас с четири или пет звезди (-75 процента), независимо от това дали са разположени в градска среда или извън нея, според данните от проучването. Точно обратното, при хотелите от по-ниския клас с една или две звезди отчетеното понижение е било по-малко (-61 процента).

Подобни статии

 • Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  В последните години се наблюдава доста засилен туристопоток между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и ще се радвам, ако развиваме заедно този потенциал. В тази връзка се надявам на едно ползотворно и успешно сътрудничество с Вас в бъдеще. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, посланик на Обединените арабски емирства у нас, съобщиха от министерството.

  29
 • Министър Христо Проданов обеща нова визия за

  Министър Христо Проданов обеща нова визия за "духа на Дунав"

  Министърът на туризма Христо Проданов заяви, че застава изцяло зад създаването на нова визия, с която да може да се усети духът на Дунав. Необходимо е и създаването на нов бранд за България, нови регионални маркетингови стратегии и планове. Той каза това на среща в министерството с Пенчо Милков - кмет на община Русе, съобщиха от ведомството. На срещата се обсъдиха проблемите на града във връзка с туристическия поток.

  152