ЕК отпуска 1,5 млн. евро за розопроизводителите у нас

Европейската комисия (ЕК) одобри схемата за подпомагане на производителите на маслодайна роза в България на стойност 1,5 млн. евро. Средствата ще бъдат насочени към 500 -1000 малки и средни предприятия, засегнати от разпространието на коронавируса.

Помощта ще бъде под формата на директни грантове. Производителите на маслодайна роза у нас ще получат средно по 50 евро на хектар с розови насаждения по схемата. Оценката на Брюксел сочи, че предложението на българското правителство отговаря на европейските изисквания за държавна помощ. Според временните правила средствата по програмите за подпомагане не трябва да надвишават 225 хил. евро на хектар и да бъдат разпределени до 31 декември 2021 година.

Припомняме, че през пролетта български производители се оплакаха заради продължаващия спад на изкупната цена на розовия цвят, допълват от Инвестор. Тази година ароматното цвете се търгува за 1,60 лева на килограм, а изчисленията на Института по етерично-маслени култури сочат, че разходите за производството на килограм розов цвят излизат 2,04 лева.

Подобни статии