ЕК заяви, че е неизбежно Полша да плати глобата, наложена от Съда на ЕС

Глобата, наложена на Полша от Съда на ЕС, ще бъде платена, независимо дали Варшава преведе средствата към Европейската комисия. Това заяви днес говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос.

Той поясни, че когато Съдът на ЕС присъди глоба, комисията е отговорна за събирането на сумата. Комисията първо изпраща покана за плащане до глобената столица, а ако преводът не постъпи в посочения срок, ЕК може да даде възможност за обяснение. Ако държавата все пак не погаси задължението, сумата ще бъде приспадната от преводите от бюджета, които ЕК изплаща на съответната страна, уточни говорителят.
Дължимите от глобите суми постъпват в бюджета на ЕС. Тези средства по-късно се използват за целите на ЕС, добави той.
Както БТА съобщи, тази седмица Съдът на ЕС наложи на Полша дневна глоба от един милион евро до изпълнение на предишно съдебно решение. Варшава е осъдена да прекрати действия в съдебната система, които поставят под заплаха независимостта на съдиите. Комисията уточни, че е поискала през септември налагането на глоба, а определеният от съда размер е невиждан досега в историята на ЕС.

Подобни статии

 • Италия остана без президент

  Италия остана без президент

  И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела. И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела.

  102
 • Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Британският премиер Борис Джонсън отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка заради това, че е присъствал на партита по време на локдаун, макар да призна, че правилото, според което министрите трябва да се оттеглят, ако съзнателно са заблудили парламента, се отнася и до него, предаде Ройтерс.

  86