Екатерина Захариева: Рисково е преди избори да се приемат рискови идеи като гласуването по пощата

Рисково е преди избори да се приемат рискови идеи като гласуването по пощата, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред бТВ. По думбите ѝ ГЕРБ са готови за избори, когато и да са те. Сега обаче вотът ще е по-различен заради COVID-19, като по-особено ще бъде гласуването на нашите сънародници в чужбина.

Тя поясни, че посланиците ни вече са получили указания да започнат подготовка за изборите. Захариева посочи, че в някои държави може да има по-строги мерки и да се ограничи разкриването на секции, и заяви, че разчита на експертизата на администрацията. "Нашата ЦИК не е ad hoc, тя е професионална", коментира вицепремиерът.

Захариева отправи критики към президента, като каза категорично, че консултации се правят за избор на дата, а не след като тя е обявена, напомняйки, че Радев вече е лансирал датата 28 март. Според нея целта е да се пръехвърли отговорността върху здравните експерти за решението му да отложи изборите.

По темата Северна Македония Екатерина Захариева обърна внимание, че в западната ни съседка има нагласа да се изчака резултатът от изборите у нас, за да се продължат преговорите. Тя обаче предупреди, че вотът няма да промени националната ни позиция.

"Аз мисля, че една от предпоставките да се свърши нещо разумно, е да се намали емоцията", заяви външният министър и допълни, че в Северна Македония все още отношенията с България са тема номер едно.

По думите й в Скопие се изживяват като жертви, като твърдят, че България се опитва да забрани правото им на идентичност. Захариева обаче бе категорична, че това изобщо не е така. България настоява край на антибългаризма.

По отношение на ситуацията в САЩ, тя коментира, че всички са били изненадани от случилото се във Вашингтон. Според нея бунтовете в Капитолия са показали, че демокрацията не е даденост, "за демокрацията трябва да се борим всеки ден", добави вицепремиерът. Захариева обаче е убедена, че САЩ ще се справят с проблемите.

Подобни статии