Експерт: Атаката срещу Фейсбук бе координирана, това е началото на края на империята на Зукърбърг

Сривът на Фейсбук може да се разглежда като сериозна координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента. Тази хипотеза разви в интервю за БНР Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика.

Савов коментира, че е налице събитие от типа на т.нар. черен лебед, изключително рядко съвпадение на няколко събития – разкритието на бивша служителка на Фейсбук, излизането на Досиетата „Пандора“ и технически срив на система с глобални мащаби, предаде още националното радио.

„Която е способна и доказа, че може да манипулира цели нации да се радикализират и да ги манипулира да извършват действия в една и ли друга посока. През Фейсбук беше избран Тръмп и през Фейсбук беше манипулацията, така че да гласуват англичаните за Брекзит. Започваме да мислим много сериозно за това, че става дума за една сериозна, координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента.“

Живеем в интересен свят с мрежови рискове, всичко е свързано. Чисто техническата страна на срива в социалните мрежи трябва да се анализира в контекста на времето, в което живеем, посочи Иван Савов след 6-часовия срив в социалните мрежи снощи.

Първият огромен удар върху Фейсбук дойде 24 часа по-рано, когато бивша служителка на компанията изнесе над 10 хиляди документи за злоупотреби на Фейсбук в техен интерес с психиката на хората и евентуално влияние върху радикализацията в редица държави, включително в посока към военни конфликти, поясни Савов. „Часове по-късно се случи и техническият срив и е много трудно да го поставим в зоната на случайността“, смята той. Според него се е получила абсурдна ситуация с мащаб, който изобщо не е бил предвиден в риск анализите на компанията.

„Говорим за нечуван мащаб. Изключително прецизен удар и въпреки твърденията на фирмата, че това е станало при грешен ъпдейт, нашите експерти бяха на мнение, че тук може да става дума за злонамерено действие от разочарован служител след публикуването на информацията, а може да е също злонамерено действие отвън, от държавно спонсорирани хакери, които да са ударили системата.“

 Това е стартът на падането на империята на Зукърбърг, смята Иван Савов. „Конгресът на САЩ отдавна разследва Зукърбърг, още от аферата с „Кеймбридж аналитика“. Твърденията, че тези алгоритми за психическо въздействие, за радикализиране, създаване на негативни настроения, конфронтиране на хората, което води до по-голяма активност във Фейсбук, обаче в същото време води до проблеми в държавите, включително в нашата можем да го видим – всичко това е вързано с тази психоманипулация за негативизъм, която води до по-големи печалби, по-голяма активност на абонатите. Фокусът на не едно правителство, не само на Щатите, е да се търси решение за контрол и регулация“, коментира експертът.

Снощи е излязла информация, че в dark net са пуснати за продажба 1.7 милиарда акаунта с лични данни на Фейсбук, съобщи още Иван Савов.

„Това не се тиражира, беше потисната новината, но е факт“, заяви още той.  Експертите смятат, че този теч не е свързан със снощния срив, а с кражбата на данни отпреди година и половина, уточни Савов.

„Според мен беше пак нагласено да съвпадне с техническия срив. Това беше някъде на около четвъртия-петия час от срива.“

Според Савов, ако приемем, че социалната мрежа има 2.5 милиарда потребители, вече повече от половината данни са вече за продажба в тъмното пространство. Подобни данни се използват основно за финансови измами и кражба на самоличност. 

Подобни статии

 • Проф. Ива Христова: Омикрон измести Делта варианта

  Проф. Ива Христова: Омикрон измести Делта варианта

  Проф. Ива Христова е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Има 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията. Има 9 специализации, от които 5 в САЩ, 2 в Германия, една в Холандия и една в Румъния. Удостоена с 8 награди от национални и международни научни организации, вкл. награда Morrison Rogosa на Американската асоциация по микробиология за принос в медицината. Председател е на експертния съвет по вирусология към Министерството на здравеопазването. Тя е зам.-председател на Българската асоциация на микробиолозите.

  89
 • Проф. Радка Аргирова: Омикрон вариантът на коронавируса все още не е засечен в България

  Проф. Радка Аргирова: Омикрон вариантът на коронавируса все още не е засечен в България

  Въпроси за новия вариант „Омикрон“ на SARS-CoV-2, определен от СЗО като „будещ безпокойство“, и отговорите на председателя на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването - проф. д-р Радка Аргирова, са публикувани на фейсбук страницата на МЗ.

  59
 • Проф. Генчо Начев: Няма реална статистика на инфарктите у нас

  Проф. Генчо Начев: Няма реална статистика на инфарктите у нас

  Генчо Начев е роден на 9 ноември 1951 г. в Казанлък. През 1975 г. завършва Медицинския университет в София, а от 1978 г. става асистент в Медицинската академия с конкурс, където по-късно получава званието „професор“. Национален консултант по кардиохирургия. Носител на орден „Стара планина – първа степен“. Разговор с него в "Монитор" за четвъртата вълна на COVID и сърдечно-съдовите заболявания.

  83