Експерт от БАН: Любовта на българите да дават прякори е традиционна

Българите много обичат да дават прякори и имат голяма свобода на словотворчество в онлайн среда. Повече прякори от спортистите получават само политиците. Това разказа проф. Анна Чолева-Димитрова от Института за български език при Българската академия на науките в дискусията след лекцията й на тема "Прякорите в онлайн пространството, или за нестихващото творчество на спортните фенове".

Лекцията беше изнесена в рамките на цикъл в интернет под надслов "Ономастиката в изследванията върху културата и историята на Балканите", организиран от Познанския университет "Адам Мицкевич". В него участваха учени освен от Полша и България, и от Македония, Сърбия и Хърватия.

Димитрова отбеляза, че е проучвала фенстраницата на българския тенисист Григор Димитров и още два сайта през периода 2017 - 2018 г. и през настоящата година. В това време е установила 156 прякора и прозвища, давани както на Димитров, така и на неговите съперници. Тя посочи, че в тениса постоянно се появяват нови спортисти и веднага след това се появява и прякор. По думите й феновете живеят активно в интернет, а това, че използват никнейми, които не отразяват действителните им имена, им позволява да се освобождават от каквито и да било задръжки и разгръща максимално творческата им фантазия.

Проф. Чолева-Димитрова е констатирала, че в рамките на трите изследвани сайта по-голям брой са феновете, но има и хейтъри - хора критикуващи и отричащи Димитров. Според нея обаче прякорите, които дават хейтърите, "не са за слушане". Тя разказа още, че комуникацията между звездата и феновете, поддържана в продължение на години, се основава най-вече на емпатия. С този термин още Аристотел обозначава способността ни да се идентифицираме с персонажите от пиесите, да съпреживяваме заедно с тях техните радости, мъки, възторзи, терзания и страдания и да ги изживяваме като свои собствени. "Механизмът на съпреживяване по време на тенис-мач е идентичен с този, описван през Античността по отношение на драмата", каза Димитрова и допълни, че не случайно един от прякорите на Григор Димитров е Драматаров/Драматров - тъй като държи феновете си под напрежение през целия мач, поради драматизма и честите обрати, с които е съпроводена неговата игра.

Сред по-интересните прозвища на българския тенисист е Дриймитров - от английски dream - мечта, сън, но най-често използваният прякор е Наш'то. Сред по-интересните вариации на прякори, свързани с игра с личното име на Григор Димитров, са Гришуникум, Григениален, Григофантазия, Гришолепний, Гришлем. Най-новото прозвище, което тя е констатирала, е отпреди месец, след мача с Даниил Медведев на Индиън Уелс, на 13 октомври. Наречен е от фен Боримечков - GriGOD Borimechkov. Тя напомни, че Боримечката е известен герой на Иван Вазов от "Под игото". Този прякор идва и като игра с името на Медведев. Друго интресено прозвище дадено на Димитров от негов фен след последния му мач е Grigorius Maximus, напомнящо за имената на римските императори.

При прякорите на опонентите българските фенове освобождават своя творчески потенциал. Сред играчите с най-много е Хуан Мартин дел Потро, наричан Хиена Мартин Дел Порко, Кулата (от Тандил), Тандилеца, Дингила от Тандил, Кульо, Тандилския Дангалак, ДелПо-Хамалина и дори Голямата Косматка (по името на известната могила, в която е разкрита неограбена тракийска гробница), отбеляза тя.

Много прякори има и Роджър Федерер. Най-често те са свързани с неговото дълголетие в тениса - Дъртерер, Дедо, Дедко, Чичо, Дъртия, Дъртио, Дъртенегер, Дъртоний, Дъртонян и дори Тутанкамон. Освен това на Федерер феновете на Димитров са дали прякор, свързан с името на жена му (Мирослава Вавринцова) - Мирко, Мирчо. Проф. Димитрова отбеляза, че българите имат традиция да дават подобни прякори, като с това изразяват леко подигравателното си отношение към представители на мъжкия пол, които слушат жените си.

Обичайно един тенисист получава по няколко прякора и те могат да бъдат мотивирани от личното му име, от фамилията или от негови характерни психически, физически и други белези. При тези наименования често фонетиката е близка до името. Сред интересните прякори са на Адриан Манарино - Мандарино, Маргарино; на Александър Зверев - Дзверо, Ланците, Жирафа; на Алекс Де Минор - Ла Мажор, Нотата, Дореми, Миньора (от близката връзка с миньор); на Андрей Рубльов - Рублата, Копейкин, Стотинкин, Психото; на Давид Гофен - Гофретата; на Даниил Медведев - Мечката, Меди; на Денис Шаповалов - Шапкарев, Шапото. Кей Нишикори е наричан Кикимори, Шишикори, Коварното тамагочи; Марин Чилич получава прякорите Чиляка (диал. човек), Гаргамел; Матео Беретини - Борутини; Ришар Гаске става Гъската или Каскета. Борна Чорич в очите на феновете на Димитров е Бор Чвор, а Роберто Баутиста Агут - Аутиста Гугут. Кевин Андерсън е Голямото пиле, Африканския щраус, а Рафаел Надал - Винету, Вожда или Звярът от Манакор. Като се появи нов опонент на Димитров, много бързо започват да се появяват и прякори за него, така Стефанос Циципас бързо бива назован Сиртакито.

Антропонимното творчество на феновете е безгранично, отбеляза проф. Димитрова и допълни, че социалните мрежи, освен доказано средство за комуникация, разкриват и нови, все още неизследвани достатъчно масиви от неоантропоними. Някой от прякорите са моментни - появяват се при дадена среща, а след това затихват, други се задържат по-дълго време.

Чолева-Димитрова разказа още, че любовта на българите да дават прякори е традиционна и допълни, че имаме изследване за прякорите в столицата в началото на ХХ в. Според него повече прякори се дават на мъже - около 80 - 90 процента, много малко има за жени. Това е свързано с малката роля на жената в обществото по онова време. Най-често тогава тя е била домакиня. Димитрова обаче коментира, че тази традиция се запазва и 100 години по-късно в тениса - в женския няма толкова прякори, колкото при мъжкия. Проф. Анна Чолева-Димитрова посочи още, че темата с прякорите е малко изследван проблем и има широко поле за проучвания както по отношение на спорта, така и в други сфери на обществения живот.

Подобни статии