Експерт: Парното ще поскъпне поне с 20-30 на сто

"Цената на парното ще се увеличи с поне 20-30 процента, което ще затрудни много домакинства, границата между енергийно бедни и останалите хора ще се скъси", това заяви пред NOVA NEWS енергийният експерт Христо Казанджиев.

Германия отложи сертифицирането на "Северен поток 2", което доведе до скок на цената на природния газ. Превръща ли се синьото гориво в геополитическо оръжие за налагане на влияние? 

Относно проекта "Северен поток 2" експертът изрази увереност, че  той ще заработи през март догодина, като се надява това да се случи по-рано. Всичко обаче зависело от германския регулатор.

"Увеличение на доставките от Русия към Европа на природен газ все още няма, те се очакват за нагнетяване в газохранилищата на "Газпром"", добави Казанджиев.

Подобни статии

 • Общините искат да плащат ток като битови потребители заради непосилните цени

  Общините искат да плащат ток като битови потребители заради непосилните цени

  Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

  24
 • Строителят на интерконектора с Гърция плаща по 90 000 евро неустойка на ден

  Строителят на интерконектора с Гърция плаща по 90 000 евро неустойка на ден

  Строителят на интерконектора Гърция-България (IGB) - гръцката J&P AVAX S.A. от 1 януари плаща неустойка за забавяне от 90 000 евро на ден. Претенциите на строителя на интерконектора Гърция-България за удължаване срока на договора след 31 декември 2021 г. са били намерени за неоснователни и членовете на Съвета на проектната компания ICGB единодушно са заявили, че са налични основания за активиране на договорната клауза за налагане на санкции. Това посочи Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, цитирана от БТА.

  80
 • Природният газ може да поевтинее с между 14-18% от следващия месец

  Природният газ може да поевтинее с между 14-18% от следващия месец

  Очаква се природният газ да поевтинее с между 14 и 18 на сто от следващия месец. Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените на синьото гориво. Окончателното си заявление за намаление на цените "Булгаргаз" ще внесе на 1 февруари, посочи изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов.

  62