Експерт по шоколада засне над 1000 фара в Европа

Бела Бенова е обиколила Европа в търсене на древни кули

Бела Бенова

Бела Бенова от години преследва дългогодишната си мечта да снима кули с древна история. До този момент е заснела над 1000 такива съоръжения с интересна история.

„Телеграф“ потърси талантливата фотографка, която иначе е експерт по шоколада, да разкаже за хобито си да снима в Международния ден на морските фарове. Бела сменила няколко професионални занимания, но в сърцето още има страст към фотографията и заснемането на кули. С другата нейна страст – дегустацията на шоколад, се наложило да се примири, че ще се откаже от нея заради COVID пандемията.
Всичко започнало от желанието да заснеме фаровете по Българското Черноморие. Това се оказа много приятен начин за лятна почивка, спомня си Бела Бенова. После решила да отскочи до Румъния, където също заснема тамошни фарове. Така години наред с приятна компания Бела пътувала по Черноморието и снимала. По-късно фотографията се превърнала в нейно професионално занимание, въпреки че е възпитаник на Техническия университет – София. Още в тинейджърските години Бела работила като помощник-фотограф във фотографско студио. „Реших, че дипломата не е толкова важна, а човек трябва да си преследва някаква цел, да си развива уменията и така станах професионален фотограф - споделя Бела Бенова. - Понастоящем не ми се плаща, за да натисна спусъка на апарата“, казва Бела шеговито. Така кулите се превърнали в интересна цел, която Бела и досега преследва. Бела е посветила книга и фотоизложба на фаровете. Тя отбелязва, че най-впечатляващият фар на българското крайбрежие е този на нос Шабла, който е най-стар и най-висок по нашето Черноморие.
С емоция Бела го определя като своеобразен храм на светлината. Спомня си и за кулите в ирландския град Уитлоу. „Бях толкова развълнувана от срещите с една от тях, която е превърната в стая за гости. Сякаш си на поклонение в някакъв храм“, разказва Бела за ирландската кула. И досега тя е решена да се върне в Ирландия, за да снима фаровете в родината на уискито, така наречения зелен остров. Запалената фотографка е впечатлена и от кулата в Ла Коруня, Испания, която е запазена от дълбока древност. Експертите оприличават кулата в Ла Коруня на александрийския фар някога, който обаче не е съхранен. Александрийският фар е едно от седемте чудеса на античния свят. Построен е около 280 г. пр. Хр. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Бела обаче не могла да снима кулата в Ла Коруня, защото в този ден съоръжението било затворено, но е амбицирана отново да се върне там и да снима уникалната кула. Римският фар в Ла Коруня е известен като кулата на Херкулес, която и до днес е единственият напълно запазен римски фар, който и сега се използва за морска сигнализация. Бела разказва, че всяка от кулите в Европа си има своя характерна архитектура. Част от българските фарове са били изграждани по заявка на Османската империя, споделя тя. Затова вероятно приличат на фарове в днешна Турция и в Румъния, тъй като една френска компания е изграждала съоръженията по нашето Черноморие. В по-северните държави кулите също носят своя специфика. В края на 19 век и началото на 20 век е имало монополисти - конструктури на кули, които били ситуирани главно във Франция и Англия. Апогеят на кулите бил през 19 век, когато се развивало интензивно и корабоплаването. Имало е елементи като оптиката, които били трудни за сглобяване и се изработвали само от изкусни конструктори.
Много от тези съоръжения в Европа са част от частни жилищни пристройки. Фарове във Великобритания са превърна в някакъв вид хотелско помещение. В Германия много фарове са музеи, открила Бела. Механизмите са изолирани от хората и няма риск от неволна повреда. В Германия било традиция да се устройва пътешествие, за да се изучават фаровете в страната срещу минимална такса. Приходите от посетители в тези съоръжения дават възможност финансово да се обезпечи поддръжката на конструкцията. Повечето фарове са държавни, но имало и частни. Често във фаровете се осъществят сватби и годежи, където влюбените се вричат във вечна любов или подновяват брачните си клетви, разказва още Бела. Там хората често закачат катинарче с техните имена с датата на тяхната сватба. Любовта към кулите върви ръка за ръка с шоколадовия свят, който Бела професионално е оставила, но таи надежда, че и това сладко хоби ще може да се възроди с пълна сила.

На Галата е единственият от 21 век

Бела има намерение да посети и Япония и Южна Корея, където са изградени много иновативни, много футуристични фарове. Те изпълняват функциите на фар, но имат ролята на съвременна индустриална скулптура, споделя Бела. На много места в Европа се заменят тежките оптични системи с по-съвременни излъчватели на светлина. У нас пристанищните светлини също вече са напълно автоматизирани. Бела открои новия фар на Галата, който е единственият фар, построен през 21 век. Има фарове, които разполагат с автоматизирана система, която да пуска фара при определени метеорологични условия, има датчици, които измерват осветеността при влошени атмосферни условия, така че фарът да се задейства, без да зависи от човешка намеса.

Подобни статии