Експерти алармират: Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия

Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия. Данните на Асоциация "Анимус" сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания 1280 са за домашно насилие. Според данните на МВР за периода 2019 г. - 2021 г. има увеличаване на обажданията на тел.112 за домашно насилие, като в момента стигат до 90 на ден. Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие, а общо 15 са жертвите от началото на годината, като се увеличава и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Това каза Бистра Илиева от Зонта Интернешънъл на пресконференция в Националния пресклуб в БТА.
Според експертите огромен проблем е, че нагласите в нашето общество са да не признаваме домашното насилие, да не съобщаваме за насилие на приятелка, съсед, майка, сестра, дете. Приема се, че проблемите на съседите са си тяхна работа. Тъжната статистика сочи, че 80 процента от тези, които са били жертва на домашно насилие, след това и те стават насилници.
Затова експерти настояват новият парламент да приеме предложенията за промени в Закона за домашното насилие. Предлага се да има превенция както за насилваните, така и за насилника, жертвите да могат да го разпознават. По думите на Полина Кавръкова от Зонта България, едно от нещата, за които се борят неправителствените организации, е защитата на жертвите и в социалните мрежи. Настоящето законодателство предполага възможността за ограничителна заповед, но след това всичко, което извършва насилникът в социалните мрежи, не е под никаква форма ограничено.
Сексуалните посегателства срещу жени и деца се увеличават с всяка година, безобразно е нарастването на съдържания и посегателство в онлайн пространството, предупреди Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.
Ситуацията се влошава не само в България, навсякъде по света е във възход насилието срещу жени и момичета, тъй като има обща атмосфера, която многократно се подсилва от интернет и социалните мрежи, смята Апостолов. За миналата година в Центъра са постъпили над 11 000 сигнали, като над 75 процента са сигналите, в които става въпрос за момичета, а над 85 процента от непълнолетните и малолетните момичета по света от различни изследвания казват, че са ставали обект на посегателство като сексуално подмамване, изнудване, разпространяване на фалшиво съдържание, обиди. Кибернасилието срещу момичета по полов признак съществува, обобщи експертът.
Според Георги Апостолов, ключът е превенцията - да се работи от най-ранна възраст, тъй като вече 4 -6 годишни деца са принуждавани да се снимат по неприличен начин и да извършват сексуални действия. По думите му емоционалната травма за тези деца е огромна.
От Центъра за безопасен интернет с тревога отбелязват, че въпреки увеличаването на съдържанието с насилие, намаляват тийнейджърите, които подават сигнали, като едно от обясненията е, че те приемат за нормално да се обиди момиче и да бъде принуждавано да се снима голо. Георги Апостолов предупреди, че имаме голям проблем и със съдебната практика.
От Центъра работят с деца от 1 до 12 клас за развитие на техните дигитални умения за медийна грамотност, като идеята е учителите в часовете да преподават учебен материал, но и с фокус дигитална и медийна грамотност.
Обществото трябва да е непримиримо, необходим е общ фронт срещу насилието, политиците също имат вина с езика на омразата, каза Апостолов. "Докога ще приемаме за нормално момиче на седем-девет години да бъде принуждавано да се съблича пред камера", попита той.
"Зонта казва НЕ на насилието срещу жени и деца" с проект, който е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Той обединява усилията на много институции и неправителствени организации - МОН, УНИЦЕФ, ГДБОП, МВР, ДАЗД, Синдиката на българските учители, Българския младежки червен кръст, Сороптимист Интернешънъл съюз България, Центъра за безопасен интернет - Safenet.bg, Асоциация "Анимус", "Амалипе" и други НПО, общини, училища, университети. Проектът е на три етапа - 130 доброволци вече са набрани, ще бъдат обучени учители и директори. Целта е да се стигне до много млади хора, защото киберпрестъплението е вече навсякъде.
Проектът цели да запознае максимален брой жени и деца с рисковете от използването на Интернет, както и опасностите от кибернасилие.
Той беше представен в навечерието на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените - 25 ноември. Денят е инициатива на ООН за премахване на насилието, упражнявано върху жени.
Насилието, основано на пола, не е неизбежно и е напълно възможно да се борим срещу него като се присъединим към кампанията "16 дни на активизъм". Зонта България има осем клуба в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора, които имат програма за 16 дни.
В платформата "План Z", разработена от Зонта България, всеки може да подаде анонимно сигнал за насилие, като специалисти ще му окажат помощ.
Клубовете на организацията ще работят през 16-те дни на кампанията с кризисните центрове, на които са партньори, като ще бъдат подпомагани жертвите. Само 10 са кризисните центрове, които обгрижват жертвите, което е крайно недостатъчно, всеки от тях е само с от 8 до 10 легла. Могат да се покрият едва около 80 жертви.
На 25 ноември емблематични сгради в страната ще бъдат осветени в оранжево, цветът на активизма.
Общество, в което няма човечност, почва да се разпада, констатираха експертите и призоваха да не мълчим за насилие.

Подобни статии