Ексшефът на Филхармонията издъхна на 59

Явор Димитров (1961-2021)

Дългогодишният директор (2002-2014) на Софийската филхармония композиторът Явор Димитров е издъхнал внезапно на 59 г. Преди два месеца е бил болен от коронавирус, но според негови близки се е излекувал. Причината за кончината му е инфаркт.

„С много болка съобщаваме, че днес внезапно ни напусна Явор Димитров - дългогодишен директор на Софийската филхармония. Музиката беше негова кауза и смисъл на живота му. А Софийската филхармония - голямата му любов. Поклон пред паметта му! Почивай в мир!“, пишат от филхармонията във фейсбук страницата си. През 2019 г. Димитров оглави дирекция „Музикална къща БНР“ и менажира музикалните състави в радиото.
Завършил е пиано в Националната музикална академия през 1987 г., учил е и композиция при проф. Михаил Пеков. През 1993 г. получава диплом от Университета „Джон Хопкинс“ (САЩ) за защитен проект за устройство и начин на създаване на организации, сдружения, фондации и др., свързани с гражданското общество. В периода 1994-95 Димитров е на едногодишна специализация по камерна музика в Музикалната академия при проф. Ангел Станков. От 1998 г. следва право в Югозападния университет в Благоевград. Преподавал е в столичното музикално училище, в Благоевград, в Музикалната академия, в Нов български университет. Автор е на камерна музика и на поп песни.

Подобни статии