"Екзакта": ГЕРБ ще са първи с 23,5%, три формации в жестока конкуренция за второто място

6 партии към момента изглеждат сигурно представени в следващия парламент. ГЕРБ ще са първи, а новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ (ПП) се нарежда като втора политическа сила. „Има такъв народ“ и БСП обаче са близо до ПП и там се оформя интрига за второто място. Това сочи национално изследване на Екзакта Рисърч Груп, проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни български граждани в 70 населени места в страната.

ГЕРБ е първа политическа сила с 23,5% подкрепа. От второ до четвърто се нареждат „Продължаваме промяната”, „Има такъв народ” и БСП, като разликата между трите формации е в рамките на половин процент. Това предвещава жестока конкуренция до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

Три от по-малките формации също ще се стремят да подобряват резултата си до края на кампанията. Това са ИБГНИ, ВМРО и „Възраждане”. По време на двете кампании от началото на годината, ИБГНИ успяваше да мобилизира привържениците си и двукратно влезе в парламента. ВМРО на тези избори се явяват самостоятелно след участие в две коалиции и това би могло да амбицира допълнително електората им. „Възраждане” също демонстрират растящо самочувствие.

Ето как според "Екзакта" изглеждат нагласите:

ГЕРБ-СДС получава 23,5% от гласовете, "Продължаваме промяната" – 15,5%,"Има такъв народ" – 15,2%, БСП – 15%, "Демократична България" – 10,2%, ДПС – 9,4%, "Изправи се БГ! Ние идваме" – 2,6%, ВМРО – 2,5%, Възраждане – 1,9%.

Проучването прави още извода, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли.

Около една четвърт от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли, сега заявяват, че ще подкрепят партията на Петков и Василев. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли, биха се преориентирали към "Продължаваме промяната" през ноември. Именно ПП е партията, която привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%.

Подобни статии