El Pais: Испания и Италия ще са най-засегнатите от пандемията развити страни

Испания и Италия ще са най-тежко засегнатите икономически развити страни от пандемията от коронавирус през 2020 година, показват новите прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от испанското издание El Pais.

Предвижда се продукцията на Испания да се свие с 12,8% през тази година, което е най-големият спад след Гражданската война в страната през 1936-1939 г. Италианската икономика също се очаква да отстъпи с 12,8%, като Франция следва близо с 12,5%.

Очакваното производство на Испания за 2020 г. вече е близо пет процентни пункта по-ниско от това, което МВФ прогнозира през април. От друга страна, през 2021 г. се очаква икономиката на Испания да се възстанови с 6.3%, спрямо 4.3% през април.

В сряда МВФ пусна последната си актуализация на Световната икономическа перспектива (WEO), която преразглежда прогнозата си за април надолу, тъй като „пандемията Covid-19 е имала по-отрицателно въздействие върху дейността през първата половина на 2020 г., отколкото се очакваше, и възстановяването се предвижда да бъде по-постепенно, отколкото предишната прогноза“.

Премиерът Педро Санчес коментира доклада на МВФ, като заяви, че „икономическите прогнози предвиждат тъмен хоризонт“.

Глобалният растеж се прогнозира на –4,9% през 2020 г., с 1,9 процентни пункта под прогнозата за април, но цифрите варират значително в зависимост от региона и страната. В еврозоната се очаква производството да намалее с 10.2%, като Испания, Италия и Франция надминават тази цифра, а Великобритания я изравнява.

Очакваното свиване на 12,8% от икономиката на Испания представлява най-големият спад след Гражданската война, когато производството намалява с 26,8%. Той е дори по-голям от натрупаното свиване през годините, през които Испания се бори с Голямата рецесия, която започна през 2008 г.

Казано в перспектива, свиването представлява около 160 милиарда евро, изчислени като брутен вътрешен продукт (БВП) в края на 2019 г. Това са повече пари, които испанската държава изплати през 2019 г. за публичните пенсии.

През 2021 г. се очаква испанската икономика да нарасне с 6.3%, същото като Италия и Великобритания. Само Франция, със 7,3% скок на продукцията, ще ги изпревари, според последната прогноза на МВФ.

Испанското правителство през май очакваше по-умерено свиване от 9,2% за 2020 г. и 6,8% възстановяване за 2021 г.

Подобни статии