"Електронен нос" анализира човешкия дъх и открива белодробни болести

Биолози и инженери от Русия, Италия, Сърбия и Финландия разработиха компактна система за анализ на човешкия дъх, която открива в него следи от развитие на белодробни заболявания, съобщи ТАСС. Агенцията цитира съобщение на Руския научен фонд и публикация в сп."Адвансд Хелткеър Матириълс".

 

"Предложената концепция за "електронен нос" позволява провеждането на оперативен контрол и предварителна диагностика само в рамките на няколко минути. Анализът на издишания въздух може да се използва и за откриване на болести не само на белите дробове, но и на други вътрешни органи като стомаха например", казва Иван Бобринецки, научен сътрудник от Московския институт по електронна техника, който е участник в проекта.

Пушенето и замърсяването на въздуха водят до развитие на т.нар.хронична обструктивна белодробна болест, която води до проблеми с дишането и понижаване на концентрацията на кислород в кръвта.

Международният екип учени е разработил "електронен нос", състоящ се от въглеродни нанотръби, който открива следи от развитие на хроничната обструктивна белодробна болест и на други заболявания на белите дробове. Апаратът е изпробван върху 12 доброволци успешно. Последните опити на учените показват, че апаратът открива рак на белите дробове и диабет.

Подобни статии

  • Учени от БАН изобретиха робот за дезинфекция

    Учени от БАН изобретиха робот за дезинфекция

    Учени от Института по роботика на БАН създадоха робот за дезинфекция на помещения, който може да бъде използван за предотвратяване на разпространението на COVID-19, съобщават от академията. Иновацията е приложима за автоматизирано биологично обеззаразяване на домашни и здравни помещения, детски градини и училища, както и на всички подови повърхности, заразени с многорезистентни бактерии и супербактерии, гъбички, спори и вируси.

    89