Елен Колева - с ново име и ново призвание

Красива и с новопридобито вътрешно равновесие... Елен Колева вече е Калевска.

Пленителната Елен Колева, в която зрителите още преди десетина години се влюбиха покрай филма „Шивачки“ и тв сериала „Забранена любов“, от известно време има ново име и ново амплоа. Вече е Елена Калевска (с ударение на втората сричка): като Елена е записана в кръщелното свидетелство, а фамилията идва от руските й корени. И освен диплома от НАТФИЗ официално притежава и друга: за космоенергет.

Промяната не е случайна приумица на многоликата й душа. „Харесвах си името Елен Колева, с него изгрях като актриса. Но невежеството и злобата на жълтите медии, които не се колебаят да пишат лъжи и гадости, за да съсипят един човешки живот, го изцапаха. Моето име беше многократно, ама многократно стъпквано и убивано. И на мен ми писна да нося тежестта на това име, просто се уморих. Вибрацията му стана прекалено тежка и реших да започна отначало“, с горчивина, но и с просветление обяснява синеоката чаровница. Втората си професия, космоенергетиката – научно доказано познание със своя собствена методология, разработена през миналия век, Елена/Елен усвоява от известния гуру Ксения Бондар, която 2 пъти годишно идва от Москва в София, за да преподава основите на тази доктрина, за която между другото се смята, че може и да лекува над 40 болести.

„Става въпрос за канали, които идват от Космоса. Те се отварят върху структурата на човека, върху неговото биополе и чакрова система. Всеки космоенергет е проводник – чрез ръцете му протича енергията. Получава се изчистване и изпълване на човешкото същество с високочестотна енергия и защита. Най-важното, което се случва, е личната трансформация. Мисля, че аз преживях една сериозна смърт и се родих отново...“, казва Елена и не крие, че преди да се превърне в своеобразен терапевт, дълго е била пациент. Виждайки как самата тя се променя към добро, как вътрешният й свят се хармонизира, тя решава, че иска да помага на други хора. И това я спасява в трудния период в началото на пандемията от коронавирус, когато културният живот буквално спира. „Затвориха най-напред театрите, а аз съм артист на свободна практика – „маргинал“, несъществуващ в системата. Останах абсолютно без работа и не знаех как ще се справя, но вече бях завършила космоенергетика, имах диплома. И някак си свише започнаха да ми изпращат пациенти – така оцелях и финансово, и като човек. Когато си на точното място, вратите се отварят за теб“, споделя актрисата, която има пациенти дори в чужбина, защото за енергията прегради няма. „Затвориха“ ме като актриса, но ми се отвориха възможности в космоенергетиката. Аз много дълго криех това – свикнала съм за мен да злословят, да премълчават и омаловажават качествата ми. Приела съм го. Но това, което не бих искала, е да бъде омърсена една наука, която помага и в бъдеще ще спасява много души“, твърди г-ца Калевска.

Въпреки всичко не смятайте, че Елен е хлопнала кепенците за първата си професия. Съвсем не. Преди карантината тя участва в няколко независими спектакъла, ролите в които си обича и с тях обикаля цялата страна. Сега част от тях лека-полека се завръщат в афиша – комедиите „Перфектната сватба“ с режисьор Владлен Александров и „Направо от асансьора“, постановка на актьора Иван Радоев. А точно преди разговора ни актрисата имаше репетиция в нов проект, отново с Владлен и с любимата си колежка София Бобчева. Пиесата се казва „Булчинска рокля“ и можем да се надяваме скоро да я видим на сцената на „Сълза и смях“. Ала актрисата не е настроена оптимистично: „Мисля, че в тази сложна ситуация, обхванала целия свят, театърът ще се превърне в елитарно занимание. Малко актьори ще могат да си позволят да практикуват професията си, много театри ще бъдат закрити и досегашната система едва ли ще се възстанови. Театърът ще е духовен лукс и за тези, които го упражняват, и за онези, които го гледат“, пророкува Елен Колева. И добавя: не може да приеме факта, че първи пострадаха хората на духа и на изкуствата, докато заведенията продължават да са пълни.

Преди кризата за кратко тя се изявява и като инфлуенсър за голяма туристическа агенция. Посещава Ница, Обединените арабски емирства... В Дубай, вместо да се шляе из лъскавата част на мегаполиса, иска да я разведат из автентичните стари квартали: „Заведоха ме на един от техните пазари. Аз се дегизирах с арабски шал и започнах да говоря на търговците на някакъв мой си измислен арабски. Продавачите ме гледаха и не можеха да разберат откъде съм...“, усмихва се Елена. Актрисата си е актриса...

Звездата от „Шивачки“ смята, че въпреки кардиналните, болезнени и съществени вътрешни метаморфози, настъпили у нея от началото на кариерата й до днес, външно тя не се е променила особено. Въпреки някои естетически корекции – коронна тема за предъвкване от клюкарските издания. „Не съм длъжна да давам обяснения за това. С днешна дата, когато човек ме погледне, може би ще види онова, което съм била и което наистина съм“, многозначително подхвърля Елен. Връщаме лентата към някои паметни етапи в професионалния й път: как при режисьора Николай Поляков в Театър „София“, едва 24-годишна, печели в състезание с повече от 100 актриси кастинг за сложната роля в драмата „Как се научих да кормувам“ от Пола Вогъл, как в един момент я вземат и в Народния театър... Конфликти с колеги, несправяне с творческите задачи или натрупани разочарования я свалят от тези сцени? „Нито една от тези версии не е истина. Истината е, че в този си период имах много голямо изпитание под формата на враг, може би част от моята лична карма. Наричам тези си години „смътни“. Точно когато започвах да разцъфтявам и бях набрала скорост, в живота ми се появи човек, който се оказа сериозно препятствие за моята кариера и направи всичко възможно да я унищожи в зародиш. И знаете ли, донякъде успя. Напълно осъзнато и целенасочено. Това остави огромен отпечатък и не мога до ден днешен да го изтрия. И най-вероятно никога няма да успея“, изповядва се актрисата. Не иска да споменава имена, но е обществена тайна за кого става дума. Новата й философия обаче я пришпорва да не се обръща назад. „Човек прави каквото може, а после разбира съдбата си“, цитира тя любимата си фраза от филма „Последният самурай“.

Сега до рамото на Елена има нов мъж. Но тя не казва нищо за него, защото има горчив опит. „Когато това интервю излезе, някои ще го вземат и ще направят съвсем друго интервю, а заглавието ще бъде „Елен Колева с мъж до себе си“. А на всичко останало, което сме си говорили, просто няма да му се обърне внимание“, не без основание подозира тя. Ето защо за финал на признанията избираме не пикантерии, а нещо дълбоко изстрадано и осъзнато от актрисата: „Това, което е за мен, то идва при мен и аз го постигам въпреки своята слабост. Това, което не е за мен, аз няма да постигна въпреки своята сила. Искам да съм будна, да не позволявам да зомбират съзнанието ми, да не губя достойнството си, да успея докрай да свърша своята лична мисия на тая земя“.

Подобни статии